Lammfrikassé med dill i sötsur sås.
Att göra en frikassé på lamm, (dillkött), blir otroligt gott. Man kan köpa lamm billigt i alla affärer numera. Vill man inte ha det så fett väljer man en bit av bogen, annars går det bra med lammbringa. Morötter måste finnas i den här maträtten. Gul lök och rotselleri ger goda smaker åt kött och buljong.
Ingredienser
Till blanchering av köttet
1 kg lammkött från bog eller bringa
2 l vatten
1 msk salt
1 ½ l vatten
2 msk flingsalt
1 hel gul lök
300 g morötter
50 g rotselleri
10 vitpepparkorn
5 kryddpepparkorn
2 lagerblad
4 msk smör
6 msk vetemjöl
1 l buljong från kokningen av köttet
¾ dl strösocker
1 ½ msk ättikssprit
1 dl grädde
4 msk hackad fryst dill
Instruktioner
- Häll 2 liter vatten och 1 matsked salt i en gryta, lägg ner köttet och koka upp. Ta av grytan och häll allt i ett durkslag, spola köttet rent under rinnande kallt vatten och rengör grytan.
- Lägg tillbaka köttet i grytan och häll på 1 ½ liter kallt vatten, salta med 2 matskedar flingsalt och koka upp. Skumma om det behövs.
- Lägg ner den hela gula löken, rotsellerin, morötterna samt kryddorna. Koka upp och sjud sedan sakta tills morötterna är nästan klara, ta upp dem och skär i skivor, spola eventuellt under lite rinnande kallt vatten så att de inte efterkokar.
- Låt köttet sjuda tills det är riktigt mört.
- Ta upp köttet med hålslev och sila buljongen.
- Smält smöret i en vid gryta, tillsätt vetemjölet och rör om noga. Häll ner ca 8 dl av buljongen, rör noga hela tiden så att det inte fastnar i botten.
- Rör ner socker och ättikssprit, blanda väl.
- Tillsätt grädde och hackad dill, smaka eventuellt av med salt och peppar.
- Låt sjuda i 5 minuter, tillsätt mera buljong om det verkar bil för tjockt.
- Lägg ner kött och de kokta morötterna och låt allt bli varmt.
- Servera med kokt potatis och en grönsallad.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Jättegod lammfrikasse och enkel att tillaga, mums den smakar mer i framtiden.