Sötsur sås - thailändsk variant

Serverar: 4-6 portioner

Tid: 15 minuter

En väldigt god sötsur sås som passar till kyckling. Den är friskare och syrligare än den vanliga kinesiska sötsura såsen, men i mitt tycke också godare! Receptet har jag hittat i en dagstidning för några år sedan.

Ingredienser

  • 1 dl strösocker
  • 3 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk fishsauce (thailändsk)
  • 2 dl vatten
  • 1 dl färdig tomatsås (ex. Dolomio)
  • 1 ½ msk maizenamjöl
  • 1 msk kycklingfond eller 1/4 kycklingbuljongtärning
  • 1-2 tsk hackad färsk chili
  • 1 lime, rivet skal + saft
  • Valfritt:. 2 ringar ananas i bitar
  • Instruktioner

    1. Blanda alla ingredienser i en kastrull. Låt koka upp och sjud sedan såsen i ca 5 minuter, tills den tjocknar något och klarnar. Lägg i ananas och servera genast.
    2. Såsen går bra att frysa.

    Liknande recept

    Kommentarer (3)

    hampusm 20 mars 2011

    Mycket god sås , Jag skippade ananasen och kyftade gul lök istället. Kommentaren från resten av familjen - Nu behöver vi inte åka till "Kinan" längre !!

    johandengode 11 november 2011

    Suverän sås!

    Cassiopeya 28 april 2012

    Helt okej sås men lite för mycket vinäger smak, nästa gång tar jag 1 msk från början och tillsätter mer om jag tycker det behövs. Kan tänka mig att testa chilisås istället för tomatsås också. Krossad ananas gick lika bra som ananasringar.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben