Lammkotletter med bakade rödbetor
Lammkotletterna får en ovanligt god smak av marinaden som kryddats med rölleka. Låt dem marinera minst 6 timmar. Rött vildris hittar du lättast i asiatiska butiker och det röda råriset är lättast att hitta i hälsokostbutiker. Vanligt råris går förstås lika bra men färgen blir inte densamma.
Ingredienser
8 lammkotletter
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
Marinad
1/2 dl löst packade späda röllekablad
1 msk kinesisk soja
2 msk balsamvinäger
2 vitlöksklyftor, pressade
1/2 dl rött vin
1 tsk honung
1 dl olivolja
Ris
2 dl rött råris
1 dl rött vildris
1/2 tsk salt
6 dl vatten
20 g torkade nypon eller tomater
1/2 dl gräslök
kronblad från 2 ringblommor
1 krm nymald svartpeppar
Bakade rödbetor
1 knippe färska späda rödbetor
2 msk olivolja
½ tsk gourmetsalt
Pepparrotsost
200 g philadelphiaost eller annan färskost
1 tsk vild riven pepparrot och 1 msk fint hackade pepparrotsblad eller 1-2 msk odlad riven pepparrot
½ tsk hel kummin
1 krm salt
Instruktioner
- Blanda marinaden i dubbla plastpåsar och lägg i lammkotletterna.
Låt dem marinera i kylskåp minst 6 timmar.
- Ris:
Skölj riset och koka upp det tillsammans med salt, vatten och torkade nypon. Låt koka under lock 40-45 min tills vätskan kokat in och riset känns färdigt. Dra från plattan och låt stå ca 5 min. Smaka av med peppar.
- Rödbetor:
Sätt ugnen på 200°. Häll olivolja på en plåt. Ansa och halvera rödbetorna. Baka dem mitt i ugnen 15-20 min. Känn med sticka.
- Pepparrotsost:
Blanda samman alla ingredienser och smaka av om det behövs mer pepparrot och salt.
- Ta upp kotletterna ur marinaden och skrapa bort eventuella blad. Stek dem ca 3 min på var sida. Salta och peppra under tiden.
- Servering:
Blanda ner ringblommor, peppar och vild gräslök i riset. Servera de nysteka kotletterna med ris, rödbetor och pepparrotsost.
Liknande recept
Kommentarer (0)