Lammstek med ansjovis- och vitlökstäcke

Serverar: 6-8 portioner

En underbar saftig lammstek med ett annorlunda täcke, serverad med ugnsgrönsaker.

Ingredienser

  • 2 kg lammstek med ben
  • Salt
  • Peppar
  • Ansjovis- och vitlökstäcke
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 msk hackad persilja eller mynta
  • 3 msk hackade rosmarinblad
  • 5 ansjovisar
  • Finrivet skal av 1 citron
  • 3 msk olivolja
  • Ugnsgrönsaker
  • 12 potatisar
  • 3 msk olivolja
  • Salt
  • Peppar
  • 4 tomater
  • Tillbehör
  • 2 rödlökar
  • 3 msk balsamvinäger
  • 1 dl svarta oliver
  • ½ ask ruccola
  • Peppar
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Gnid in lammsteken med salt och peppar och lägg den i en ugnsform. Stick in en kötttermometer och stek i nedre delen av ugnen ca 30 minuter.
    2. Skala och hacka vitlöksklyftorna samt hacka ansjovisarna. Blanda ingredienserna till ansjovis- och vitlökstäcket. Dela potatisen och blanda med oljan, salta och peppra. Dela tomaterna.
    3. Ta ut lammsteken och bred täcket över. Klappa in kryddorna ordentligt. Lägg potatisen runtom. Sätt in potatisen och köttet i nedre delen av ugnen och stek ca 30 mintuer. Rör om i potatisen, fördela halverade tomater över potatisen och stek köttet till önskad innetemperatur. När termometerna visar 65 grader är köttet lätt rosa, vid 75 grader helt genomstekt.
    4. Skala och strimla rödlöken under stektiden, blanda med oliver och vinäger. Ta ut steken och låt den vila under folie ca 15 minuter. Toppa potatisen och tomaterna med rödlöks och olivblandningen. Strö på ruccolan och vrid över lite peppar.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben