Lammstek med omanska kryddor

Serverar: 6-8 portioner

Tid: 8 timmar

I ökenlandet Oman har man en speciell kryddblandning som kallas Oman Bizar. Den är aningen het men framförallt aromatisk. Det långsamstekta svalnade lammet får en kryddig och salt yta med ett saftigt inre, men kan även serveras varm då den får vila i 10 min i folie efter tillagning innan man skär upp den. Verkar tillagningen lång? Ja, men den sammanräknade arbetsinsatsen är i alla fall liten.

Ingredienser

  • 1 lammstek med ben ca 1,3 kg
  • 1 pressad citron
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk salt
  • 1 msk oman bizar ( se separat recept )
  • Instruktioner

    Sätt ugnen på 75 grader Blanda olivolja och pressad citron och gnid in steken med detta. Det ger en fräschör och gör att salt och kryddor fäster bättre. Salta steken runtom. Gnid in kryddorna runtom. Sätt in steken i en långpanna i ugnen. Stick in en ugnstermometer i den. ugnstek lammet i 6-7 timmar tills termometern visar 60 grader. Ta ut steken och låt den vila i ugnspannan så länge. Höj ugnen till max (275-300 grader) sätt in steken igen i ca 10 min tills steken fått en vackert brynt färg. Ta ut steken och låt den svalna.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben