Lammstek med rosmarinhonung

Serverar: 6 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

För dem som gillar lamm.

Ingredienser

  • 1 lammstek med ben, ca 1 1/2 kg
  • 3 msk honung
  • 4 vitlöksklyftor, pressade eller rivna
  • 3 kvistar färsk rosmarin, finhackad
  • 1 tsk fänkålsfrön, stötta
  • ½ apelsin, rivet skal
  • 1 msk stark svensk senap
  • Salt
  • Svartpeppar, nymalen
  • ½ dl rapsolja
  • 2 dl vin
  • 2 dl kalvbuljong
  • 1 påse mandelspån, 50 g
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225 grader. Placera en långpanna i ugnen.
    2. Koka upp honungen i en liten kastrull och tillsätt vitlök, rosmarin, fänkålsfrö, apelsinskal och senap.
    3. Skär bort de hårda hinnorna runt lammsteken. Salta och peppra den runtom. Ta ut den heta långpannan ur ugnen. Droppa olja över den och lägg i steken. Sätt in den i nedre delen av ugnen. Låt steken få färg på undersidan i 10 minuter. Vänd steken och låt den få färg på andra sidan.
    4. Sänk ugnsvärmen till 125 grader och stek i cirka 20 minuter. Ta ut steken ur ugnen och pensla den med rosmarinhonungen. Spara någon matsked som ska penslas på när steken är klar. Häll vinet och buljongen runtom. Sätt in en stektermometer och stek tills innertemperaturen är cirka 60 grader. Pensla och ös steken med vinspadet några gånger under tiden den står i ugnen.
    5. Hetta upp en stekpanna och rosta mandelspånen tills de blivit gyllenbruna, passa noga så att de inte bränns.
    6. Ta ut lammsteken när den är klar. Pensla den med det sista av rosmarinhonungen och strö över mandeln. Steken ska vila i en kvart innan den skärs i skivor. Om du vill servera en sky till lammsteken kan du vispa ur pannan med 2 deciliter köttbuljong, sila upp spadet i en skål. Skiva steken och garnera med några kvistar doftande färsk rosmarin.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    lingonsmarr 13 april 2009

    Blev jättegott. Jag gjorde med urbenad lammstek och proppade in lite vitlök och timjan också. Tog ut vid 61 grader. Skyn blev jättegod, men mandeln kändes lite överflödig eftersom den mest rasade av.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben