Landskapsbröd Västergötland Hålkakor med råg

Hålkakan är typisk för Västergötland och bakades förr på grovt mjöl till vardags och på finare siktat mjöl till helger och högtider. Traditionellt togs hålet i mitten ut med ett kohorn. Senare kom också speciella hålkakemått. Bröden hängdes upp på stänger i taket för torkning där de var väl skyddade från möss och hungriga barn. Trots att hålet sedan länge har tappat sin funktion lever det kvar än idag.

Ingredienser

  • 50 g smör eller margarin
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • ½ dl ljus sirap
  • 2 tsk salt
  • 5 dl grovt rågmjöl
  • 5 dl rågsikt
  • ca 3 dl vetemjöl
  • Instruktioner

    Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm tills blandningen är fingervarm. Smula ner jästen i en bunke och rör ut med degvätskan. Tillsätt sirap, salt, grovt rågmjöl, rågsikt och sist vetemjöl. Arbeta degen smidig. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter. Arbeta samman degen på mjölat bakbord och dela i fem bitar. Kavla ut till runda kakor ca 25 cm i diameter och lägg över på smord plåt. Gör ett hål i mitten av kakan med ett runt föremål, exempelvis en äggkopp. Nagga och låt jäsa under duk i 30 minuter. Grädda kakorna i 225° ca 15 minuter tills de får fin färg. Låt svalna under bakduk på galler

    Liknande recept

    1 h 30 min
    4

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben