Långkok har länge varit trendigt inom matlagning, men även efterrätter kan vinna på att gräddas långsamt.
I den här pajen får knaprigt karamelliga smulor omsluta halvor av äpple som sakta gräddas tills de nästan faller sönder.
Ingredienser
2 dl vetemjöl
2 dl havregryn
1 krm salt
175 g kallt smör
2 dl socker
Fyllning
Medelstora äpplen, gärna svenska äpplen
1 tsk malen kanel
Servering
Vaniljsås eller vaniljglass
Instruktioner
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Mät upp mjöl, havregryn och salt i en bunke och tillsätt det kalla smöret i mindre bitar. Finfördela smöret i mjölet med fingertopparna och nyp ihop till en smulig massa. Arbeta in sockret. Det går också bra att köra ihop degen snabbt i en matberedare.
- Skala äpplena, dela dem i halvor och kärna ur. Strö ut hälften av smuldegen i botten av en inte alltför stor ugnsform. Fördela äppelhalvorna över degen och pudra över kanel. Strö över resten av smuldegen.
- Grädda i nedre delen av ugnen i drygt 1½-2 timmar eller tills pajsmulorna börjat bli gyllenbruna. Låt svalna lite.
- Servera pajen med vaniljsås eller vaniljglass.
Liknande recept
Kommentarer (0)