Långbakad smulpaj

Serverar: 6 portioner

Långkok har länge varit trendigt inom matlagning, men även efterrätter kan vinna på att gräddas långsamt. I den här pajen får knaprigt karamelliga smulor omsluta halvor av äpple som sakta gräddas tills de nästan faller sönder.

Ingredienser

  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl havregryn
  • 1 krm salt
  • 175 g kallt smör
  • 2 dl socker
  • Fyllning
  • Medelstora äpplen, gärna svenska äpplen
  • 1 tsk malen kanel
  • Servering
  • Vaniljsås eller vaniljglass
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 150 grader.
    2. Mät upp mjöl, havregryn och salt i en bunke och tillsätt det kalla smöret i mindre bitar. Finfördela smöret i mjölet med fingertopparna och nyp ihop till en smulig massa. Arbeta in sockret. Det går också bra att köra ihop degen snabbt i en matberedare.
    3. Skala äpplena, dela dem i halvor och kärna ur. Strö ut hälften av smuldegen i botten av en inte alltför stor ugnsform. Fördela äppelhalvorna över degen och pudra över kanel. Strö över resten av smuldegen.
    4. Grädda i nedre delen av ugnen i drygt 1½-2 timmar eller tills pajsmulorna börjat bli gyllenbruna. Låt svalna lite.
    5. Servera pajen med vaniljsås eller vaniljglass.

    Liknande recept

    4.7
    20 min
    5-7
    11

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben