Långpannebulle med blåbär

Serverar: 20 portioner

Ett snabbt och enkelt recept som bjuder på en härlig kombination av sött och syrligt. Äts med fördel dagsfärska men går att frysa. Om du använder frysta blåbär är det bäst att inte tina dem och att blanda bären med någon tesked potatismjöl.

Ingredienser

  • 75 g smör
  • 2 ½ dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 krm salt
  • ½ dl socker
  • 1 tsk kardemumma
  • Ca 7 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 50 g smör
  • 200 g blåbär, frysta eller färska
  • 100 g riven mandelmassa
  • 1 ½ tsk mortlade kardemummakärnor
  • 2 msk socker
  • Instruktioner

    1. Smält smöret. Värm det tillsammans med mjölken till ca 37 grader. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölk och lös upp jästen. Tillsätt salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
    2. Ta upp degen och knåda den lätt. Kavla eller platta ut degen till en rektangel, ca 30x25 cm. Lägg den på ett bakplåtspapper i en långpanna, ca 30x 40 cm.
    3. Hyvla smöret på degen. Fördela blåbär, riven mandelmassa, mortlad kardemumma och socker. Låt jäsa i 30 minuter utan bakduk.
    4. Sätt ugnen på 200 grader.
    5. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna och skär i bitar.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben