Lantbröd med surdeg

Surdegsbröd bakas av en surdeg, som ska jäsa i 1 dygn, så planera i god tid. För att få 25 g jäst är det enklast att dela jästpaketet på diagonalen. Ett gott råd till dig som är lite ovan vid att baka: knåda inte degen för länge. När den fortfarande känns lätt och luftig men inte klibbar är det dags att sluta.

Ingredienser

  • Surdeg
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1 1/2 dl vatten
  • 25 g jäst
  • Bröddeg
  • surdegen
  • 25 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 17 dl vetemjöl (ca 1 kg)
  • 1/2 dl olivolja
  • 2 tsk salt
  • mjöl till utbakning
  • Instruktioner

    1. Gör så här
    2. Dag 1, Surdeg: Mät upp mjölet, värm vattnet till 37° och smula jästen i en liten bunke. Häll på vattnet och rör tills jästen smälter. Rör ut mjölet i vattnet. Täck med plastfilm eller folie och låt bunken stå i rumstemperatur i 1 dygn.
    3. Dag 2, bröddeg: Mät upp mjölet, värm vattnet till 37° och smula jästen i en bunke. Tillsätt lite av vattnet och rör tills jästen smälter. Häll i resten av vattnet, surdegen, saltet, oljan och mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Täck över och låt jäsa i 1 1/4 timme.
    4. Tredje dagen. Sätt ugnen på 250°. Strö generöst med mjöl på bakbordet. Stjälp upp degen och dela den i två delar. Rulla degen i mjöl och forma försiktigt, utan att knåda, 2 limpor. Låt jäsa under duk i 30 minuter. Grädda på nedersta falsen i ugnen i 15 minuter. Stäng av ugnen och låt bröden stå inne i ytterligare 10 minuter. Låt limporna svalna på galler utan duk så får bröden knaprig skorpa.

    Liknande recept

    4.4
    1 h 25 min
    10
    12

    Kommentarer (1)

    Eliza602 7 december 2009

    Receptet har redigerats. Dubbla ingredienser har tagits bort och 1.2.3 har ändrats. Hoppas att nu äntligen få receptet godkänd.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben