En mycket god vitlöksströmming. Receptet kom till när jag läste alla recept om inlagd strömming jag hittade men inget jag ville köpa fullt ut. Blev både veckans och månadens kock i Aftonbladet för ett par år sedan med receptet.
Gott till: En kall öl.
Ingredienser
Det här behöver man till ca 6 personer
1 kg orensad eller 600 g rensad strömming
1 knippa dill
Ättikslag
4 dl vatten
0.5 dl ättikssprit
0.5 dl vitvinsvinäger
1/4 dl salt
1 dl socker
1 msk grovmalen svartpeppar
10 krossade enbär (går bra med torkade)
Stjälkarna av dillen
Sås
1 dl äkta majonnäs (ej lättmajonnäs)
¾ dl vispgrädde
½ dl crème fraiche
2 msk ljus svensk senap
1 tsk salt
5 krossade vitpepparkorn
1 msk socker
1/2 riven liten gul lök
4 - 8 krossade vitlöksklyftor (allt efter smak)
Ca 1 dl fint hackad dill
Instruktioner
- Rensa strömmingen, ta bort ryggbenet och dra av skinnet så det blir filéer.
- Blanda ingredienserna till ättikslagen, men ta bara stjälkarna av dillen som du klipper i ca 2 cm långa bitar. Rör tills socker och salt löst sig helt.
- Lägg i strömmingsfiléerna och låt stå ca 10-12 tim i kylen. Rör om några gånger så lagen kommer åt filéerna ordentligt.
- Ta upp filéerna och plocka bort dillstjälkarna och låt filéerna rinna av mycket väl.
- Blanda ingredienserna till såsen.
Varva sås och filéer i en burk med lock, (risken finns att andra varor i kylen tar smak av vitlöksdoften).
- Håller sig ca en vecka. Rör om ett par ggr första dygnet.
Liknande recept
Kommentarer (0)