Lasses vitlöksströmming.

Serverar: 6-8 portioner

Tid: 15 minuter

En mycket god vitlöksströmming. Receptet kom till när jag läste alla recept om inlagd strömming jag hittade men inget jag ville köpa fullt ut. Blev både veckans och månadens kock i Aftonbladet för ett par år sedan med receptet. Gott till: En kall öl.

Ingredienser

  • Det här behöver man till ca 6 personer
  • 1 kg orensad eller 600 g rensad strömming
  • 1 knippa dill
  • Ättikslag
  • 4 dl vatten
  • 0.5 dl ättikssprit
  • 0.5 dl vitvinsvinäger
  • 1/4 dl salt
  • 1 dl socker
  • 1 msk grovmalen svartpeppar
  • 10 krossade enbär (går bra med torkade)
  • Stjälkarna av dillen
  • Sås
  • 1 dl äkta majonnäs (ej lättmajonnäs)
  • ¾ dl vispgrädde
  • ½ dl crème fraiche
  • 2 msk ljus svensk senap
  • 1 tsk salt
  • 5 krossade vitpepparkorn
  • 1 msk socker
  • 1/2 riven liten gul lök
  • 4 - 8 krossade vitlöksklyftor (allt efter smak)
  • Ca 1 dl fint hackad dill
  • Instruktioner

    1. Rensa strömmingen, ta bort ryggbenet och dra av skinnet så det blir filéer.
    2. Blanda ingredienserna till ättikslagen, men ta bara stjälkarna av dillen som du klipper i ca 2 cm långa bitar. Rör tills socker och salt löst sig helt.
    3. Lägg i strömmingsfiléerna och låt stå ca 10-12 tim i kylen. Rör om några gånger så lagen kommer åt filéerna ordentligt.
    4. Ta upp filéerna och plocka bort dillstjälkarna och låt filéerna rinna av mycket väl.
    5. Blanda ingredienserna till såsen. Varva sås och filéer i en burk med lock, (risken finns att andra varor i kylen tar smak av vitlöksdoften).
    6. Håller sig ca en vecka. Rör om ett par ggr första dygnet.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben