Lavendelglass med honung

Serverar: 6 portioner

Den här delikata, krämiga glassen från Provence för tankarna till det säregna och magiska landskapet i södra Frankrike och den ljuvliga doften av lavendel.

Ingredienser

  • 12 blommande lavendelkvistar
  • 5 dl standardmjölk
  • 2 msk lavendelhonung
  • 1½ florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 7 äggulor
  • 2½ dl vispgrädde
  • 2 äggvitor
  • 2 msk strösocker
  • Instruktioner

    1. Skölj lavendelkvistarna noga och låt dem rinna av på hushållspapper. Häll mjölken i en gryta och lägg i sex lavendelkvistar. Hetta upp försiktigt, mjölken ska inte koka. Låt svalna något och rör ner honungen.
    2. Sila mjölken i en värmesäker skål. Slå florsocker, vaniljsocker och äggulor i en bunke och vispa ihop med elvisp på låg hastighet till en tjockflytande kräm.
    3. Vispa ner lavendelmjölken i äggulesmeten i en fin stråle. Ställ skålen över en gryta med kokande vatten. Vispa med elvisp på låg hastighet tills blandningen tjocknat. Ta av skålen från värmen, låt smeten svalna och ställ i kylen tills den är kall.
    4. Vispa grädden fluffig och krämig. Vispa ner grädden i den kalla äggsmeten. Häll över i en glassmaskin och kör i maskinen tills glassen är färdig. Ställ i frysen tills det är dags för servering. Om du inte har glassmaskin så frys in glassen fyra timmar. Ta ut glassen och kör den i en mixer eller vispa med elvisp en gång i timmen.
    5. Vispa ihop äggvitorna och droppa resten av lavendelkvistarna i äggvitan. Rulla sedan kvistarna i strösockret. Lägg upp glassen och garnera med lavendelkvistar.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben