Laxgratäng

Serverar: 6 portioner

En riktigt god laxgratäng.

Ingredienser

  • 1 kg färsk lax
  • Salt
  • Peppar
  • 150 g riven Västerbottensost
  • Mos
  • 1½ kg skalad potatis (gärna mandelpotatis)
  • 2 äggulor
  • 2 msk smör
  • ca 1 dl matlagningsgrädde
  • Salt
  • Peppar
  • Vitvinssås
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 fiskbiljonträning eller 1 msk fiskfond
  • 1 dl vatten
  • 1½ dl vitt vin
  • 3 dl vispgrädde
  • Tillbehör
  • Sik- eller löjrom
  • Fint hackad rödlök
  • Lime eller citron
  • Dill
  • Instruktioner

    1. Koka potatisen.
    2. Lägg hälften av den skinnfria laxen i en ugnsform. Salta och peppra. Strö över den mesta av Västerbottensosten. Lägg på den andra halvan av fisken och salta och peppra den också.
    3. Pressa potatisen. Rör ner resten av osten, äggulor och smör. Späd med grädde och smaksätt med salt och peppar. Spritsa eller klicka moset runt kanterna på formen.
    4. Smält smöret till såsen. Rör ner vetemjölet. Tillsätt smulad buljongtärning och späd med vatten, vin och grädde under vispning. Låt såsen koka i ca 5 min. Häll i formen.
    5. Gratinera allt i ugnen i 225 grader i ca 25 min.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben