Hoppa över köttfärsen och laga istället lasagne på lax, Sveriges populäraste fisk. Servera med en fräsch sallad, kanske ett glas svalkande vitt vin och njut av de italienska smakerna.
Ingredienser
10 cm purjolök
100 g kallrökt lax i tunna skivor
300 g laxfilé i bit utan skinn
4 tomater
1 dl pinjenötter
400 g färsk spenat
1 msk olja
250 g färska lasagneplattor
Sås
1-2 tsk majsstärkelse
1 dl vitt vin
1 fiskbuljongtärning
2 msk finhackad gul lök
Ca 4 dl gräddmjöl (hälften mjölk + hälften grädde)
1 dl riven parmesanost
Salt
Peppar
Servering
Grönsallad
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Finhacka purjolöken. Skär den skivade rökta laxen i mindre bitar och den hela laxbiten i tunna skivor.
- Sås:
Rör ut majsstärkelsen i en kopp med lite vatten.
Koka upp vin, buljongtärning, finhackad lök och gräddmjölk i en kastrull och låt koka ca 5 minuter.
Red såsen med majsstärkelsen och blanda ner riven parmesanost. Smaka av med salt och peppar.
- Koka upp vatten i en kastrull. Snitta tomaterna lite i toppen och lägg ner dem i det kokande vattnet. Låt dem ligga så i ca 2 minuter. Ta upp tomaterna och spola dem i kallt vatten. Dra av skinnet, skär i klyftor och skär sedan bort kärnhuset. Skär tomatköttet i mindre tärningar.
- Rosta försiktigt pinjenötterna i en medelvarm och torr stekpanna tills de är gyllenbruna. Passa noga!
Låt spenaten mjukna på svag värme i lite olja i en stekpanna. Krydda med salt och peppar.
- Varva alla ingredienser i en smord ugnsform. Börja och avsluta med sås. Gratinera lasagnen mitt i ugnen ca 40 minuter. Servera med en blandad grönsallad.
Liknande recept
Kommentarer (0)