Laxpaj med squash och fänkål

En saftig laxpaj med varmrökt lax.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 2 1/2 dl vetemjöl, fullkorn
  • 125 g smör
  • 2 msk vitt vin eller vatten
  • Fyllning
  • 400 g benfri varmrökt lax
  • 1/2 grön squash, i bitar
  • 1/2 skivad purjolök
  • 1/2 skivad fänkål
  • 1/2 dl hackad dill
  • 2 dl riven lagrad ost
  • Äggstanning
  • 2 dl lätt crème fraiche
  • 1 dl vitt vin
  • 4 ägg
  • Salt
  • Nymald vitpeppar
  • Tillbehör
  • Pajform, 24 cm i diameter
  • Instruktioner

    1. Ugn 225º.
    2. Lägg vetemjöl och smör i bitar i matberedarens skål med kniven monterad. Kör till en smulig massa. Tillsätt vin och kör tills degen blir till en boll.
    3. Ta upp degen och tryck ut den i pajformen. Låt den stå i kylen i 30 minuter. Nagga pajdegen och grädda pajskalet ca 10 minuter i mitten av ugnen. Lägg lax i bitar, förvälld squash, purjolök och fänkål i formen. Strö över dill och ost. Vispa samman crème fraiche, vin och ägg med lite salt och några vrid på vitpepparkvarnen. Häll äggstanningen över fyllningen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen, ca 25 minuter, tills pajen fått fin färg och äggstanningen en fast konsistens. Servera pajen med en sallad.
    4. Tips! Förväll purjolök, squash och fänkål i mikron med några matskedar vatten, ca 4 minuter, på hög effekt. Spola av med kallt vatten i ett durkslag. Låt rinna av.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    wivson 27 september 2009

    Hej! Vi har idag serverat den här pajen som en rätt av 3 vid vår söndagsbuffé här på Solviks folkhögskola. Pajen blev sagolikt god! Vi gjorde en kall dillsås till.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben