Varmrökt laxpaj

Serverar: 4 portioner

Den här pajen tycker jag väldigt mycket om. Romsås till gör den extra god.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 2 msk vatten
  • Fyllning
  • 3 dl crème fraiche
  • 3 ägg
  • 1 hackad gul lök
  • 300 g varmrökt lax
  • 250 g bladspenat
  • 3 dl riven västerbottenost
  • Ca 0,5 dl färsk repad timjan (valfritt)
  • Salt
  • Peppar
  • Romsås
  • 2 dl crème fraiche
  • En burk röd stenbitsrom
  • Ev 1 dl delade räkor
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225 grader.
    2. Hacka samman mjöl och smör till en grynig massa, tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Låt den vila kallt ca 30 minuter. Tryck ut degen i en pajform, nagga bottnen med en gaffel. Förgrädda skalet i ca 10 minuter. Låt det svalna.
    3. Fräs den färska spenaten i smör i en stekpanna. Lägg spenaten i botten på pajskalet. Rensa laxen och dela den i mindre bitar.
    4. Blanda crème fraiche och ägg i en skål. Blanda i laxen, 2 dl ost,den hackade löken och timjan. Smaksatt med salt och peppar. Häll fyllningen i pajskalet.
    5. Strö över 1 dl ost och grädda pajen i ca 20 minuter tills den fått fin färg. Blanda ihop romsåsen och servera den till pajen tillsammans med en sallad.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben