Laxschnitzel med smörsås

Serverar: 4 portioner

Laxschnitzelns stora fördel ligger i den korta tillagningstiden. Här serveras den med en god smörsås gjord på vin, fiskbuljong, smör och gräslök.

Ingredienser

  • 4 stora laxschnitzlar à 140 g
  • 1 tsk olja till pensling
  • ½-1 tsk salt
  • 1 krm nymalen vitpeppar
  • Smörsås
  • 2 dl halvtorrt vitt vin
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 125-150 g rumstempererat smör
  • ½-1 dl hackad gräslök
  • Tillbehör och garnering
  • Nykokt pressad potatis
  • 2-4 msk sik-, löj- eller laxrom
  • Ev dillvippa
  • Ev citron
  • Instruktioner

    1. Laxschnitzlar styckar du från en renputsad laxfilé. Skär med en tunn böjlig kniv med början ca 15 cm uppe på filén från stjärten räknat. Skär snett ner mot stjärten och skinnet så att du får en så stor och tunn skiva som möjligt. Viktigt är att du håller kniven i rätt vinkel hela tiden.
    2. Pensla en ugnsplåt lätt med olja och lägg ut laxschnitzlarna. Två mindre schnitzlar kan läggas omlott till en stor. Pensla schnitzlarnas översida mycket lätt med olja, krydda med salt och en aning nymalen vitpeppar. Sätt ugnen på 200 grader och gör iordning smörsåsen och tillbehören.
    3. Smörsås: Mät upp vinet i en kastrull. Smula i fiskbuljongtärningen och ge det hela ett uppkok. Koka ihop vinbuljongen på stark värme tills ca hälften återstår. Hacka gräslöken fint och se till att smöret är mjukt.
    4. Sätt in laxschnitzlarna i mitten av ugnen 1-2 minuter beroende på schnitzlarnas tjocklek. Fortsätt med smörsåsen genom att tillsätta smöret klickvis i den heta vinbuljongen under intensiv vispning. Du får nu en simmig smörgul sås som endast behöver smaksättas med gräslöken.
    5. Lyft försiktigt över laxschnitzlarna med hjälp av en eller två breda stekspadar till heta tallrikar. Hetta upp såsen utan att den får komma i kokning. Garnera med rom. Bjud nykokt pressad potatis till och servera omgående.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben