Laxschnitzel med vinsås

Serverar: 4 portioner

Ett recept man kan bjuda en kung på, om man nu skulle känna för det.

Ingredienser

  • 4 stora tunna skivor färsk lax à ca 150 g
  • 25 g smält smör eller margarin
  • 1 tsk salt
  • Ca 250 g djupfryst bladspenat
  • Ca 75 g löjrom eller ishavsrom
  • 1 citron
  • Sås
  • 100 g färska champinjoner
  • 1 liten gul lök, hackad
  • 1 liten vitlöksklyfta, pressad
  • 25 g smör eller margarin
  • 2½ dl fiskbuljong av tärning
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 äggulor
  • Salt
  • Knappt 1/4 krm cayennepeppar
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200°.
    2. Börja med såsen. Ansa, skölj och hacka champinjonerna. Fräs dem tillsammans med lök och vitlök i matfettet i en kastrull tills löken mjuknat och det börjar knäppa litet i svampen. Häll i fiskbuljong och vin. Låt allt koka utan lock tills hälften av vätskan återstår. Vispa ned crème fraiche och låt såsen koka på svag värme medan resten görs klart.
    3. Lägg den tinade bladspenaten i en panna med litet matfett och låt den fräsa ca 5 minuter. Salta och peppra lätt över spenaten. Krydda laxskivorna med salt och pensla dem med det smälta fettet. Dra ett par varv med pepparkvarnen över laxen. Lägg laxskivorna på ugnssäkra tallrikar eller i en långpanna och låt dem steka mitt i ugnen tills fiskköttet stelnar till. Beräkna ca 3-5 minuter, men tiden beror på tjocklek.
    4. Vispa under tiden ned äggulorna i den varma såsen. Låt sedan inte såsen koka upp, för då kan den skära sig.
    5. Lägg över fisken på heta tallrikar, om du använt långpanna. Fördela såsen runt fisken och garnera med bladspenat, citronskivor och rom. Servera genast med kokt, pressad potatis eller ris och grönsallad.

    Liknande recept

    4.5
    1 h 30 min
    4
    10

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben