Laxtårta med löjrom och kräftstjärtar

Serverar: 10-12 portioner

En vacker och läcker smörgåstårta passar att servera när man vill bjuda riktigt festligt.

Ingredienser

  • 10 skivor landgångsbröd
  • 1 rund bakform, ca 23 cm i diameter
  • Fyllning
  • 2 dl crème fraiche, 34%, hårt vispad
  • 1 dl lättmajonnäs
  • 2 msk tomatpuré
  • 300 g varmrökt lax, hackad
  • 4 ägg, kokta och hackade
  • Citronsaft
  • Salt
  • Peppar
  • Citronkräm
  • 300 g naturell färskost, t ex Philadelphia
  • 1 dl grädde, vispad
  • 1 citron, rivet skal
  • 1/2 tsk sambal oelek
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Dekoration
  • 1 burk kräftstjärtar med dillsmak
  • 50 g löjrom
  • 50 g ärtskott
  • 150 grön minimajs, kokt
  • 1 dm gurka, i sneda tunna skivor
  • Instruktioner

    1. Kantskär bröden och skär dem lika breda som bakformen är hög. Lägg dem på ett smörpapper.
    2. Blanda samman lax, ägg, crème fraiche, lättmajonnäs, tomatpuré, dill och citronsaft. Smaka av med salt och peppar. Bred fyllningen på alla brödskivorna.
    3. Börja med att rulla ihop den första till en rulltårtsbit som läggs i mitten på bakformen. Lägg sedan de andra bröden runt den första biten och bygg på inifrån och ut, så att det blir som ett stort hjul.
    4. Blanda färskost, grädde, majonnäs, citronskal och sambal oelek till en kräm. Smaka av med salt och peppar. Stjälp upp tårtan på ett uppläggningsfat och bred krämen över.
    5. Dekorera med löjrom och avrunna kräftstjärtar i mitten. Skär av sparrisen och lägg den och ärtskott runt kanten. Fäst tunna gurkskivor runt om tårtan. Plasta tårtan och ställ den i kylen till serveringen.
    6. Njut!

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Luzy 26 april 2010

    LAXTÅRTA med LÖJROM och KRÄFTSTJÄRTAR. 5+5 påeng till denna fina tårta gjorde 2 stycken till födelsedagskalaset.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben