Laxtårta med löjrom och räkor
Hittade det här receptet på okänd sida på nätet men jag har gjort om det lite, bytt ut kallrökt lax mot varmrökt och lagt till lök och ägg. .
det ska vara Kesella 5+ (alltså fetthalten i kesellan).
Ingredienser
Botten
75 g osaltat smör
350 g kavring eller fullkornsrågbröd
Fyllning
4 blad gelatin
200 g varmrökt lax
1 röd lök
1/2 dl färsk dill
250 g kesella (5+)
3 dl grädde
Garnering
5 hårdkokta ägg
200 g skalade räkor
1 gurka
80 g röd stenbitsrom
Instruktioner
- Finfördela kavringen i matberedare eller riv den. Blanda brödsmulorna och margarinet. Häll blandningen i en form med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter.
- Platta ut blandningen till en botten. Låt formen stå i kylen ca 15 minuter.
- Lägg gelatinbladen i rikligt med vatten. Låt svälla 5 minuter. Krama ur bladen och lägg dem i en kopp. Ställ koppen med gelatinet i en kastrull med sjudande vatten tills det smält.
- Dela laxen i mindre bitar. Hacka löken fint, hacka dillen. Blanda lax, lök, dill, kesella och gräddfil. Rör ner gelatinet i laxsmeten. Bred ut smeten på kavringsbottnen i formen. Låt stå i kylskåp tills fyllningen stelnat, det tar några timmar.
- Tag bort formens kant och garnera tårtan med de hårdkokta skivade äggen, räkorna, gurkskivorna och den röda rommen.
Liknande recept
Kommentarer (2)
Låter Kanongott i receptet står det grädde men i beskrivningen står det gräddfil vilket skall det vara?
Håller med ovan inlägg att det låter supergott, men ska det som sagt vra grädde eller gräddfil?