Laxtårta med löjrom och räkor

Serverar: 10 portioner

Hittade det här receptet på okänd sida på nätet men jag har gjort om det lite, bytt ut kallrökt lax mot varmrökt och lagt till lök och ägg. . det ska vara Kesella 5+ (alltså fetthalten i kesellan).

Ingredienser

  • Botten
  • 75 g osaltat smör
  • 350 g kavring eller fullkornsrågbröd
  • Fyllning
  • 4 blad gelatin
  • 200 g varmrökt lax
  • 1 röd lök
  • 1/2 dl färsk dill
  • 250 g kesella (5+)
  • 3 dl grädde
  • Garnering
  • 5 hårdkokta ägg
  • 200 g skalade räkor
  • 1 gurka
  • 80 g röd stenbitsrom
  • Instruktioner

    1. Finfördela kavringen i matberedare eller riv den. Blanda brödsmulorna och margarinet. Häll blandningen i en form med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter.
    2. Platta ut blandningen till en botten. Låt formen stå i kylen ca 15 minuter.
    3. Lägg gelatinbladen i rikligt med vatten. Låt svälla 5 minuter. Krama ur bladen och lägg dem i en kopp. Ställ koppen med gelatinet i en kastrull med sjudande vatten tills det smält.
    4. Dela laxen i mindre bitar. Hacka löken fint, hacka dillen. Blanda lax, lök, dill, kesella och gräddfil. Rör ner gelatinet i laxsmeten. Bred ut smeten på kavringsbottnen i formen. Låt stå i kylskåp tills fyllningen stelnat, det tar några timmar.
    5. Tag bort formens kant och garnera tårtan med de hårdkokta skivade äggen, räkorna, gurkskivorna och den röda rommen.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    ulfzkast 20 april 2011

    Låter Kanongott i receptet står det grädde men i beskrivningen står det gräddfil vilket skall det vara?

    matglad1 23 juni 2011

    Håller med ovan inlägg att det låter supergott, men ska det som sagt vra grädde eller gräddfil?

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben