Leilas Saftiga choklad- och hasselnötstårta (glutenfri)
Serverar: 1 portioner
Denna måste prövas.
Ingredienser
300 g hela hasselnötter
300 g mörk kvalitets choklad 70 %
1 msk kakao av god kvalitet
200 g mjukt smör
1 dl strösocker
6 ägg
4 droppar citron
Smör till formen
Florsocker att pudra på kakan vid servering
Instruktioner
Sätt ugnen på 175 º, varmluft, om vanlig ugn används, 200 º.
Mixa nötterna till ett fint pulver i en matberedare.
Bryt 200 g av chokladen i bitar och kör den i mixern tillsammans med nötterna. Tillsätt kakao, smör och socker och mixa krämigt.
Separera äggen och tillsätt äggulan i smörsmeten och mixa.
Vispa upp vitorna i en torr och ren bunke till ett hårt skum tillsammans med 5 droppar citronsaft.
Vänd försiktigt ihop äggvitan med chokladsmeten, lite i taget.
Fyll smeten i en smord kakform av teflon med löstagbara kanter, bryt den resterande chokladen i bitar och stick ner dem i kakan.
Baka tårtan i mitten av ugnen i cirka 30 minuter, prova med sticka. Tänk på att chokladbitarna kommer att kladda av sig på stickan, trots att kakan är färdig.
Servera tårtan med lättvispad grädde eller vaniljglass.
Leilas tips!
Servera tårtan med lättvispad grädde eller vaniljglass.
Detta är en supergod och saftig glutenfri kaka som man även kan använda som tårtbotten om man vill göra en glutenfri kalastårta!