Lemon och raspberry pound cake

Serverar: 20 portioner

Härligt saftig kaka med goda smakkombinationer. Kakan är kompakt och håller sig saftig i flera dagar.

Ingredienser

  • 2 citroner
  • 175 g smör, rumsvarmt
  • 2½ dl socker
  • 3 ägg
  • 4½ dl vetemjöl, 270 g
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 krm salt
  • 1½ dl vispgrädde
  • 2 dl hallon
  • Glasyr
  • 1 äggvita
  • 4½ dl florsocker
  • 1 msk pressad citron
  • Garnering
  • Färska hallon
  • Mynta eller citronmeliss
  • Florsocker
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Skölj citronerna noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 dl saft. Vispa smör och socker poröst och vitt. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt. Vänd ner det i smeten varvat med citronsaft, -skal och grädde. Vänd i hallonen.
    3. Häll smeten i en smord och bröad avlång form, 1½ liter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 55 minuter. Låt kakan stå kvar i formen ca 5 minuter. Vänd upp på ett fat och låt den kallna under formen.
    4. Glasyr: Vispa upp äggvitan lätt och blanda i florsocker och citronsaft.
    5. Bred glasyren över kakan och låt den stelna. Strö över hallon och garnera med mynta eller citronmeliss. Pudra över florsocker och skär kakan i skivor.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben