Light-gratinerad blomkål

Serverar: 4 portioner

Tid: 30 minuter

Jättefin ugnsgratinerad blomkål med mycket smak, trots viktväktar ursprung. VV points 5. Perfekt på hösten när blomkålen är billig och som finast!

Ingredienser

  • 2 blomkålshuvuden
  • Vatten till kastrullen
  • Salt
  • 4 dl minimjölk
  • 1 dl grön eller röd mjölk
  • 1 1/2-2 msk maizena
  • 1dl riven lagrad ost max 17%
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Mald muskotnöt
  • Instruktioner

    Sätt ugnen på 200 grader. Ta bort de gröna bladen och den tjocka stjälken från blomkålen. Lägg blomkålshuvudena i en stor gryta ( 10L är perfekt, annars ta två mindre kastruller. Höll i vatten så det täcker huvudena, salta. Koka på svag värme i ca 10 minuter. De skall ej koka sönder. Häll av vattnet och placera blomkålshuvudena i en ugnsform. Koka upp mjölken, red av mjölken med maizena, lägg ner den rivna osten, salt, peppar och muskot. Häll såsen över blomkålen och grädda i ugn ca 20 minuter, eller tills de fått lite färg. Servera med stekt fläskkotlett, sallad och eventuellt kokt potatis.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben