Detta recept fick vi av en äldre dam som serverade oss fantastiska semlor en gång för länge sedan. Receptet använder vi alltid - semlorna blir "mjuka" och underbara!
Ingredienser
Bullar
200 gram smält smör
6 dl mjölk
1 ägg
100 gram jäst (2 paket)
1 tsk salt
1 dl strösocker
1 krm hjorthornssalt
ca 18 dl vetemjöl
Fyllning
400 gram mandelmassa
lite mjölk eller grädde
Inkråm ur bullarna
4 dl vispad grädde
Garnering
Florsocker
Instruktioner
- Smula sönder jästen i bunken, tillsätt socker och salt, låt det reagera. Smält smöret och blanda i mjölken, värm till 37 grader. När jästen smält tillsätts smör, mjölk och ägg.
Blanda hjorthornssaltet med vetemjölet. Tillsätt mjöl, lite i sänder, och arbeta tills degen är blank och smidig.
VIKTIGT: Jäs degen i 15 minuter.
Arbeta ihop degen och ta upp den på bakbordet. Dela degen i lika stora bitar (de känns ganska små!) och rulla runda bullar. Lägg på plåt med gott om utrymme.
VIKTIGT: Jäs på plåten ca 45 minuter.
Grädda bullarna i 225-250 graders värme i ca 7 min (tills de känns lätta).
- Fyllning:
Skär av locket och gröp ur en rejäl grop i bullen och lägg inkråmet i en bunke. Blanda med mandelmassa och lite mjölk eller grädde till en smet. Fyll bullarna med mandelmassa och vispad grädde, lägg på locket och sikta florsocker på.
Liknande recept
Kommentarer (4)
hej de godaste semlor jag smakat
I beskrivningen står att ägg ska tillsättas, men det står inte ägg i ingredienserna. Hur många ägg?
Oj hoppsan. Man penslar bullarna med uppvispat ägg ☺
Ägget blandas med smör-mjölken. Ett annat tips - blanda kardemumma i både bulldegen och mandelmassesmeten. Jättegott tyckte alla som smakade!