Lillemors semlor

Detta recept fick vi av en äldre dam som serverade oss fantastiska semlor en gång för länge sedan. Receptet använder vi alltid - semlorna blir "mjuka" och underbara!

Ingredienser

  • Bullar
  • 200 gram smält smör
  • 6 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 100 gram jäst (2 paket)
  • 1 tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • 1 krm hjorthornssalt
  • ca 18 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 400 gram mandelmassa
  • lite mjölk eller grädde
  • Inkråm ur bullarna
  • 4 dl vispad grädde
  • Garnering
  • Florsocker
  • Instruktioner

    1. Smula sönder jästen i bunken, tillsätt socker och salt, låt det reagera. Smält smöret och blanda i mjölken, värm till 37 grader. När jästen smält tillsätts smör, mjölk och ägg. Blanda hjorthornssaltet med vetemjölet. Tillsätt mjöl, lite i sänder, och arbeta tills degen är blank och smidig. VIKTIGT: Jäs degen i 15 minuter. Arbeta ihop degen och ta upp den på bakbordet. Dela degen i lika stora bitar (de känns ganska små!) och rulla runda bullar. Lägg på plåt med gott om utrymme. VIKTIGT: Jäs på plåten ca 45 minuter. Grädda bullarna i 225-250 graders värme i ca 7 min (tills de känns lätta).
    2. Fyllning: Skär av locket och gröp ur en rejäl grop i bullen och lägg inkråmet i en bunke. Blanda med mandelmassa och lite mjölk eller grädde till en smet. Fyll bullarna med mandelmassa och vispad grädde, lägg på locket och sikta florsocker på.

    Liknande recept

    1 h 30 min
    18-24
    5
    1 h 30 min
    12
    3
    5
    1 h 15 min
    24-28
    3

    Kommentarer (4)

    asabar 4 augusti 2012

    hej de godaste semlor jag smakat

    chickenmother 10 februari 2013

    I beskrivningen står att ägg ska tillsättas, men det står inte ägg i ingredienserna. Hur många ägg?

    fahannan 10 februari 2013

    Oj hoppsan. Man penslar bullarna med uppvispat ägg ☺

    fahannan 10 februari 2013

    Ägget blandas med smör-mjölken. Ett annat tips - blanda kardemumma i både bulldegen och mandelmassesmeten. Jättegott tyckte alla som smakade!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben