Limepaj från New York

Serverar: 8 portioner

Limepajen har sitt ursprung på öarna utanför Floridas kust, där det växer halvvilda limefrukter. Pajen finns i mängder av varianter och alla slår vakt om sin specialitet.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • Ca 200 g digestivekex
  • 75 g smör eller margarin
  • 1 msk råsocker
  • 1 tsk stött eller malen kardemumma
  • Fyllning
  • 4 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • ½ - 1 dl saft av limefrukter ( 2 - 3 st)
  • Rivet skal av 1 - 2 limefrukter
  • 4 äggvitor
  • ½ dl strösocker
  • Garnering
  • 2 dl vispgrädde
  • Strimlat skal av 1 - 2 limefrukter
  • Instruktioner

    1. Börja med pajdegen: Sätt ugnen på 175 grader. Klipp till ett bakplåtspapper så att det passar att lägga i botten på en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
    2. Krossa digestivekexen, för hand eller i matberedare. Smält matfettet. Stöt kardemumman om hela kärnor används. Blanda ner matfett, råsocker och kardemumma i kexsmulet.
    3. Tryck ut smuldegen i formen. Förgrädda pajskalet på galler i nedre delen av ugnen ca 10 minuter. Låt det svalna.
    4. Gör fyllningen: Riv och pressa limefrukterna. Vispa samman äggulor, socker och limesaft i en skål. Ställ skålen i vattenbad. Vattnet ska nästan koka under tiden som sveten vispas till en tjock kräm.
    5. Rör ner det rivna limeskalet i krämen. Vispa äggvitor och socker till en tjock smet. Rör ner den i krämen.
    6. Fördela limefyllningen i pajskalet. Grädda pajen mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt den sedan kallna.
    7. Låt limepajen stå i frysen ca 2 timmar. Ta ut pajen ur frysen ca 20 minuter före servering och ställ den i kylen. Vispa grädden till garneringen tjock. Fördela den över pajen och strö över limeskal. Lossa pajen ur formen och servera.
    8. Vispa gärna fyllningen med ballongvisp när den sjudes i vattenbadet. Då är det lättare att få den tjock och pösig.

    Liknande recept

    2
    4 h
    2
    3

    Kommentarer (1)

    Tingeling13 22 mars 2009

    Supergod!! Jag vispade äggulor, socker och limesaft över vatten bad jättelänge men det blev aldrig någon kräm av det. men det funkade bra ändå. Och god blev den, tack för receptet.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben