New York

Serverar: 2 portioner

Tid: 4 timmar

Enkelt och gott halvgrovt matbröd med knaprig skorpa!

Ingredienser

  • 1/2 pkt jäst
  • 700 gram grovt rågmjöl
  • 300 gram vetemjöl
  • 5 3/4 dl ljummet vatten
  • 1/2 dl yoghurt eller mjölk
  • 3 msk salt
  • 1-3 dl rågsurdeg (beroende på hur mycket man vill ha och hur rinnande surdegen är. Går att utesluta helt, men öka då gärna yoghurt mängden med ca 1 dl)
  • Havssalt
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i vattnet och blanda i resten av ingredienserna. Arbeta degen ordentligt (i maskin ca 15 minuter). Låt degen ligga kvar i bunken och täck med plastfilm. Låt jäsa i 2 timmar.
    2. Ta upp degen och dela den i två delar. Rulla till limpor och lägg dem i varsin brödform, ca 1.5 liter (om du är osäker på om brödet kanske fastnar smöra och bröa formen med rågmjöl). Låt jäsa i ca 1 timme.
    3. Värm ugnen till 250º (eller det varmaste du kan),p ensla försiktigt bröden med vatten och strö över havssalt. Sätt in dem i mitten av ugnen och spruta in ganska mycket vatten med en blomspruta. Stäng ugnsluckan fort och sänk värmen till 200-225º.
    4. Grädda i ca 30 minuter. Ta dem sedan ut ur formarna och sätt in dom upp och ner i ca 10 minuter. Ta ut och låt svalna.

    Liknande recept

    4.2
    30 min
    16
    7

    Kommentarer (3)

    The_mama97mia 23 maj 2008

    Hej.. rågsurdegen? har du recept på det med? *osäker bagare*

    redd 13 april 2009

    Mitt bröd vart väldigt salt, skall prova det med mindre salt vid tillfälle men just i orginalutförandet vart det inte omtyckt tyvär.

    Annamittimaten 28 april 2009

    Tycker att brödet blev väldigt salt och väldigt kompakt. Ska prova med mindre rågmjöl och mer vetemjöl nästa gång.

    Relaterade Artiklar

    Picknick
    Ett av alla sommarens nöjen är att kunna äta sin lunch eller middag ut...

    Mat i New York
    Amerikansk mat är väl inte direkt känd som den mest kulinariska upplev...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben