New York vit pizza

Serverar: 3 portioner

Eget recept

Ingredienser

  • Pizzadeg
  • 4 dl rumstempererat vatten
  • 1 ½ tsk torrjäst
  • 3 msk rapsolja (varav 1 msk till pensling)
  • 2 tsk salt
  • 1½ msk strösocker
  • 11 dl vetemjöl
  • 1 ½ msk smör
  • Vit sås
  • ½ finhackad gul lök
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 msk arrowrot (eller 2 msk vetemjöl)
  • 2 ½ dl mjölk
  • 1 ½ dl riven permesanost
  • En nypa peppar
  • En nypa salt
  • 1 msk basilika
  • 1 msk persilja
  • 200 g riven mozarellaost (1 påse)
  • Instruktioner

    1. Pizzadeg: Gör en deg, knåda 5 min. Låt degen vila 5 min, knåda igen ca 2 min, låt vila 5 min och knåda 2-3 min till. Dela degen i 3 delar, forma till bollar och pensla rapsolja på degbollarnas yta. Placera vardera boll i varsinn fryspåse. Låt degbollarna vila i plastpåsarna i rumstemperatur ca 15 min. Lägg dem sedan i kylskåpet över natten (eller frys ev degbollar du inte kommer använda nästa dag). Nästa dag ta ut degbollarna ur kylskåpet 2 timmar innan utbakning.
    2. Vit sås: Sautera löken i smöret i en kastrull på medelhög värme, när löken ser som genomskinlig ut (tar ca 5-6 min) så tillsätt pressad vitlök och stek/fräs under omrörning under ca 1 min. Rör ned arrowroten, tillsätt mjölken, låt sjuda upp under omrörning på medellåg värme så såsen får rätt konsistens/tjocknar lagom (den ska senare kan användas som ersättning mot vanlig pizzatomatås, så konsistensen ska vara liknande), det tar ca 3 min. Ta bort kastrullen från värmen och rör ned permesanosten och tillsätt kryddorna. Låt såsen svalna helt innan den används.
    3. Baka ut/kavla pizzor, ca 30 cm i diameter, kavla gärna så kanterna är litet tjockare. Bred vit sås över (men lämna ca 2 cm utan sås på kanterna). Stör över riven mozarella ovanpå. Ha en bakplåt i uppvärmd ugn en stund (ugnen på 200 grader), för över en pizza till plåten och grädda strax under mitten av ugnen, ca 12 min. Upprepa med de övriga pizzorna.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben