Ett av alla sommarens nöjen är att kunna äta sin lunch eller middag ute i det fria. Att bära ut matkorg och filt i parken eller duka upp ett middagsbord ute i trädgården är en lyx vi bara kan unna oss en kort säsong i Sverige. Kanske är det därför en picknick känns som något utöver det vanliga. Ett enkelt sätt att göra måltiden mer festlig eller romantisk.

Picknick är franska och kommer från orden piquer (att plocka) och nique (något av mindre betydelse). Kanske syftar det på att vi plockar med oss vår vanliga mat ut i gröngräset och vips, så har vi en festmåltid framför oss. Ordet har använts runt om i världen sedan 1600-talet och i Sverige under åtminstone tvåhundra år.
Korgar, som en gång var vårt vanligaste sätt att bära med oss saker, har nu blivit starkt förknippat med just picknick. Sällan packar vi våra saker i korgar, men ska vi ut på picknick är det en flätad korg vi vill fylla med godsaker. Självklart är även den rödrutiga filten ett måste för att få den riktiga picknickkänslan. Vad vill du packa i din picknickkorg?En picknick som ju äts i det fria, består oftast av saker som inte behöver värmas eller tillagas på plats. En klassiker är det franskt temat, med baguetter, ostar, vindruvor och en flaska rosévin för den riktiga sommarkänslan. Gott och enkelt. Kanske till och med det som blivit sinnebilden av en picknick. Vill vi äta något mer matigt köper vi en engångsgrill och en köttbit eller laxfilé. Den här picknicken har vi alla varit på många gånger. Men det går att variera!

Prova ett annat tema på picknickkorgen nästa gång. Varför inte låta temat påverka hela picknicken och inte bara maten? I New York anordnas varje år, i augusti, Jazz Age Lawn Party, en picknick som lockar hundratals deltagare som dyker upp klädda i tjugotalskläder redo att festa som under förbudstiden. Vilket tema vill du ha på din picknick? Vilken era är din favorit?

Picknick är också ett roligt sätt att fira födelsedag. Om du och din familj bor trångt eller mitt inne i stan är en picknick i parken ett utmärkt sätt att kunna bjuda många gäster. Grilla korv och bjud på tårta, smycka träd och buskar i närheten med ballonger och låt barnen springa sig trötta efter allt socker i godispåsarna. Fiskdamm ordnas lätt i ett buskage och lekarna kan få ta den plats de behöver. Ta med gott om bollar, frisbees och badmintonracketar så är underhållningen ordnad. Och glöm inte vår nya picknickfavorit kubbspelet.

Vill du umgås med alla dina vänner men inte får plats med dem hemma i din lägenhet, då är picknick lösningen. Dessutom underlättar det matlagningen då det är ett perfekt knytkalas! Låt alla dina vänner ta med sig sin favoriträtt och njut av olika rätter och recept. När ni har hittat era nya favoriter delar ni med er av de bästa picknickrecepten här på Matklubben.se!