Först bakar man en botten med litet vanilj i degen. Så häller man över en ljuvligt god äggkräm smaksatt med pressad lime och gräddar färdigt. Över den färdiga kakan siktar man florsocker. Egentligen är jag inte alldeles hysteriskt förtjust i lime, men den här tårtkakan sitter faktiskt som en smäck.
Ingredienser
Deg
3 dl vetemjöl
3/4 dl socker
1 rågad tsk vaniljsocker
175 g rumsvarmt smör eller margarin
Fyllning
3 ägg
2½ dl socker
2 msk rivet limeskal
1 dl pressad limesaft = ca 4 limefrukter
5 msk vetemjöl
Garnering
1 dl florsocker
Gärna tunt raspat limeskal
Instruktioner
- Gör gärna den spröda bottendegen i matberedaren. Mät upp vetemjöl och socker tillsammans med vaniljsocker i apparatens skål. Lägg i matfett i klickar och arbeta snabbt ihop degen. Platta direkt och med mjölade fingrar ut degen i en pajform - helst en form med löstagbar botten, ca 23 cm i diameter. Grädda tårtbottnen mitt i ugnen i 200° 12-15 minuter.
- Riv under tiden 2-3 msk limeskal och pressa frukterna. Vispa ägg och socker pösigt till fyllningen. Tillsätt pressad limesaft, rivet skal och sist vetemjöl. Häll allt detta över den förgräddade degen och grädda det hela ytterligare 12 minuter. Krämen ska fortfarande vara lös i mitten när man tar kakan ur ugnen. Tårtan får perfekt konsistens när den fått stå 4-5 timmar eller ännu hellre till påföljande dag.
- Men innan du ställer undan tårtan, sikta generöst med florsocker över den varma kakan. Garnera gärna den färdiga limetårtan med litet fint raspat limeskal. Servera med frukt eller bär, färska på sommaren eller annars några knappt tinade bär ur frysen.
Liknande recept
Kommentarer (0)