Limetårta

Serverar: 10-12 portioner

Tid: 7 timmar

En tårta att göra i förväg, kan även frysas. Är dessutom glutenfri.

Ingredienser

  • Botten
  • 3 ägg
  • 1½ dl mörkt muscovadosocker
  • ½ dl potatismjöl
  • ½ dl kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • ½ dl kokosflingor
  • Limemousse
  • 2 lime
  • 4 gelatinblad
  • 2 äggvitor
  • 1 dl + ½ dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl vaniljyoghurt
  • Garnering
  • 500 g jordgubbar
  • 1 lime
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 250 grader.
    2. Vispa ägg och socker fluffigt.
    3. Blanda potatismjöl, kakao och bakpulvret. Sikta ner i äggvispet och blanda till en jämn smet.
    4. Klä en långpanna med bakplåtspapper. Häll i smeten och bred ut den. Strö över kokos.
    5. Grädda mitt i ugnen i ca 5 min. Ta ut och stjälp upp kakan på ett nytt bakplåtspapper. Lossa pappret från botten.
    6. Limemousse: Skölj limefrukterna noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa saften, mät till 1 dl saft. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min.
    7. Vispa äggvitorna på låg hastighet till ett luftigt skum. Tillsätt 1 dl strösocker, lite i taget, under fortsatt vispning, nu med högre hastighet. Vispa till ett fast blankt skum.
    8. Vispa grädden fast. Tillsätt youghurt, limesaft och skal. Vänd i äggvitan försiktigt.
    9. Tag upp och smält gelatinbladen i en kastrull eller i mikrovågsugn. Tillsätt lite av moussesmeten. Blanda väl och vänd ner blandningen i resten av smeten.
    10. Skär ut en remsa bakplåtspapper som följer botten och upp på kanterna i en 2-liters brödform. Häll i hälften av moussen. Skär ut en kakremsa lika stor som formen och lägg över moussen. Fyll på med mousse och avsluta med en kaka. Täck med plastfolie och ställ i kylen ca 1 dygn.
    11. Servering: Stjälp upp tårtan på ett uppläggningsfat. Dra i bakplåtspappret så lossnar den lättare ur formen. Halvera jordgubbarna, skiva limen och garnera.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben