Lingonbullar med kanel

Serverar: 48 portioner

Lingon och kanel är ljuvligt gott att smaksätta höstens vetebullar med.

Ingredienser

  • Deg
  • 125 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • ½ tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk nystött kardemumma
  • 14–15 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 400 g tinade lingon
  • 1 msk kanel
  • 2 dl strösocker
  • 100 g rumsvarmt smör
  • Garnering
  • 1 ägg
  • Pärlsocker
  • Mandelspån
  • Instruktioner

    1. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37°C. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, kardemumma och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg. Jäs degen under duk cirka 30 minuter.
    2. Låt de tinade bären rinna av. Blanda smör, kanel och socker till fyllningen. Ta upp degen på mjölat bord, knåda den lätt och dela i två delar. Kavla ut till avlånga kakor, 25 x 50 centimeter. Bred smöret över halva degen, strö över bären och vik över den ofyllda sidan. Skär degen tvärsöver i cirka 2 centimeter breda remsor. Dela remsorna på längden, men låt dem hänga ihop högst upp, som ett par byxor. Vrid dem och gör en lös knut. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt dem jäsa under duk cirka 30 minuter.
    3. Sätt ugnen på 225°C.
    4. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och mandelspån. Grädda i mitten av ugnen 6–8 minuter. Låt bullarna svalna på galler under duk.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben