Mandelformar är alltid tacksamma att ha i kakburken till jul. Kvickt och lätt fyller du dem med en frisk lingonfromage. Mycket behändigt, men framför allt väldigt gott.
Ingredienser
Formar
0,5 dl sötmandel
1 dl strösocker
100 g smör eller margarin
2,5 dl vetemjöl
Fyllning
4 gelatinblad
3 ägg
1,5 dl strösocker
1,5 dl rårörd lingonsylt
1 dl vispgrädde
Tillbehör
Veckade bakelseformar
Instruktioner
Börja med formarna: Sätt ugnen på 200°C. Skålla, skala och mal mandeln.
Rör socker och matfett pösigt, gärna med elvisp. Tillsätt mandel och mjöl, spara lite mjöl till utbakningen.
Låt degen ligga i kylen medan du smörjer formarna. Ställ formarna på en plåt.
Nyp ca 20 små bitar av degen, eller rulla ut den till en rulle som delas i lika många bitar. Tryck ut degbitarna ganska tunt i formarna.
Grädda formarna mitt i ugnen ca 7 min, eller tills de är guldgula. Låt dem svalna något innan de stjälps upp på galler.
Gör fyllningen: Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda ner lingonsylten.
Vispa grädden tjock.
Tag upp gelatinbladen ur vattnet. Smält dem i en kastrull eller mikrovågsugn.
Tillsätt gelatinet i smeten i en fin stråle. Vispa hela tiden. Blanda ner grädden.
Fyll formarna med fromagesmeten. Låt dem stå kallt tills fromagen stelnat, ca 1 tim.