Lingonfyllda mandelformar

Serverar: 20 portioner

Mandelformar är alltid tacksamma att ha i kakburken till jul. Kvickt och lätt fyller du dem med en frisk lingonfromage. Mycket behändigt, men framför allt väldigt gott.

Ingredienser

  • Formar
  • 0,5 dl sötmandel
  • 1 dl strösocker
  • 100 g smör eller margarin
  • 2,5 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 4 gelatinblad
  • 3 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 dl rårörd lingonsylt
  • 1 dl vispgrädde
  • Tillbehör
  • Veckade bakelseformar
  • Instruktioner

    1. Börja med formarna: Sätt ugnen på 200°C. Skålla, skala och mal mandeln.
    2. Rör socker och matfett pösigt, gärna med elvisp. Tillsätt mandel och mjöl, spara lite mjöl till utbakningen.
    3. Låt degen ligga i kylen medan du smörjer formarna. Ställ formarna på en plåt.
    4. Nyp ca 20 små bitar av degen, eller rulla ut den till en rulle som delas i lika många bitar. Tryck ut degbitarna ganska tunt i formarna.
    5. Grädda formarna mitt i ugnen ca 7 min, eller tills de är guldgula. Låt dem svalna något innan de stjälps upp på galler.
    6. Gör fyllningen: Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
    7. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda ner lingonsylten.
    8. Vispa grädden tjock.
    9. Tag upp gelatinbladen ur vattnet. Smält dem i en kastrull eller mikrovågsugn.
    10. Tillsätt gelatinet i smeten i en fin stråle. Vispa hela tiden. Blanda ner grädden.
    11. Fyll formarna med fromagesmeten. Låt dem stå kallt tills fromagen stelnat, ca 1 tim.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben