Äppelbakelser med marängtopping

Serverar: 16 portioner

En enkel liten bakelse som man gärna äter två av!

Ingredienser

  • Mandelbottnar
  • 125 g mandelmassa
  • 0,5 dl strösocker
  • 100 g rumstempererat smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 äggula
  • Äpplekompott
  • 4 skalade och urkärnade äpplen, cirka 450 g
  • 2 msk kanel
  • 0,5 dl råsocker
  • 1 msk vatten
  • Maräng
  • 2 äggvitor
  • 5 msk strösocker
  • 0,5 tsk vanillinsocker
  • Instruktioner

    1. Börja med mandelbottnarna. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och strösocker poröst. Riv mandelmassan grovt och rör ner i smör-blandningen med vetemjöl och äggula. Arbeta till en deg, lägg den i en plastpåse och lägg i kylskåp i minst 30 minuter.
    2. Smörj aluminiumformarna med smält margarin. Tryck ut degen i formarna. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna och sänk värmen till 150 grader.
    3. Skär äpplena i mindre tärningar. Lägg i en kastrull och koka upp på svag värme med kanel, råsocker och vatten. Koka under omrörning i cirka 10 minuter eller tills tärningarna börjar mjukna. Låt svalna.
    4. Börja med marängen. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt strösocker och vaniljsocker och vispa tills marängen är tjock och blank.
    5. Fyll varje mandelform med lite äppelkompott och spritsa eller bred därefter smeten ovanpå kompotten.
    6. Grädda mitt i ugnen i cirka 10–15 minuter eller tills marängen fått fin färg. Låt svalna och servera.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Familjegott 28 november 2012

    För mycket kanel i, jag vill minska mängden.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben