En mycket god tårta, som gör succé!
Ingredienser
Botten
100 g sötmandel
1 dl socker
3 äggvitor
Lingonfromage
6 gelatinblad
3 äggulor
2 msk socker
2 dl rårörd lingonsylt
2 dl mild yoghurt
1 dl vispgrädde
Garnering
1 dl lingon
2 msk socker
eller 1 dl rårörd lingonsylt
Några hela lingon eller blåbär
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175°.
- Skålla och skala mandeln. Kör den tillsammans med sockret i matberedare eller mixer tills den är finhackad. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ned mandeln. Rör försiktigt tills allt är blandat.
- Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Bred ut smeten i formen och grädda ca 30 minuter i nedre delen av ugnen. Ta bottnen ur formen och låt den svalna. Klä formen med plastfilm och lägg tillbaka bottnen i formen.
- Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa äggulor och socker pösigt. Finfördela sylten i matberedare eller mixer. Tillsätt den och yoghurten i äggvispet. Krama ur och smält gelatinet på svag värme eller i mikron och låt det svalna.
- Vispa grädden. Tillsätt det avsvalnade gelatinet i lingonblandningen under vispning. Vänd till sist ned grädden. Låt blandningen börja tjockna litet i kylskåp innan du häller den på mandelbottnen. Låt stelna i kylskåp, gärna till nästa dag.
- Lossa plastfilmen försiktigt runt kanterna. Lägg upp den på tårtfat och dra försiktigt bort filmen samtidigt som du lyfter tårtan litet med en stekspade.
- Mixa lingonen med socker eller mixa sylten. Bred över tårtan och garnera med hela bär, lingon eller blåbär.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Vilken upplevelse. Absolut en ny favorit