Lingontårta med pepparkakor

Serverar: 14-16 portioner

En vacker rosa tårta med frisk smak av lingon. Med sin botten av smulade pepparkakor påminner den om cheesecake.

Ingredienser

  • 150 g pepparkakor
  • 75 g rumsvarmt smör
  • Fyllning
  • 10 gelatinblad
  • 550 g lingon
  • 1½ burk kondenserad mjölk, 397 g
  • 5 dl matyoghurt
  • Garnering
  • Tårtljus
  • Små pepparkakor
  • Ev lingonris
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Mixa pepparkakorna med smör i en matberedare. Tryck ut smulorna i bottnen av en form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter, klädd invändigt med bakplåtspapper.
    3. Grädda bottnen mitt i ugnen 8-10 minuter, tills den fått lite färg. Låt kallna.
    4. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Mixa lingonen med mixerstav eller i matberedare. Blanda lingonmoset med den kondenserade mjölken.
    5. Värm ca 1 dl av lingonsmeten i en kastrull. Ta kastrullen åt sidan. Lyft upp gelatinbladen ur vattnet och rör ner dem i den varma smeten. Blanda ner gelatinblandningen i resten av smeten. Rör ner yoghurten och häll smeten i formen. Låt stelna i kylen ca 6 timmar.
    6. Lossa tårtan ur formen. Lägg den sedan på ett fat och garnera med tårtljus, små pepparkakor och ev lingonris.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben