Pepparkaka med apelsinkräm

Serverar: 12 portioner

Kakan är både fylld och glaserad med apelsinkräm av philadelphiaost.

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk malen kanel
  • ½ tsk malen kryddnejlika
  • 2 msk hackade syltade apelsinskal
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1½ dl gräddfil
  • Fyllning
  • 150 g philadelphiaost
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 dl florsocker
  • Finrivet skal av ½ apelsin
  • Garnering
  • ½ dl flagad mandel
  • 1 droppe grön karamellfärg
  • Apelsinmarmeladskivor
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en rund bakform som rymmer ca 1½ liter.
    2. Smält matfettet och ställ det åt sidan att svalna. Vispa äggen och sockret vitt och poröst. Tillsätt kryddorna och apelsinskalet.
    3. Sikta ner vetemjölet och bakpulvret. Häll ner gräddfilen och rör varsamt smeten slät. Vänd sist försiktigt ner matfettet.
    4. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter. Låt den nygräddade kakan svalna en stund i formen innan den stjälps upp att kallna.
    5. Rör samman philadelphiaosten och smöret till en slät kräm till fyllningen. Smaksätt krämen med florsockret och det finrivna apelsinskalet.
    6. Dela kakan i två bottnar och bre ut krämen jämnt emellan och ovanpå. Häll den flagade mandeln i en plastpåse och tillsätt karamellfärgen. Skaka om väl så att flagorna blir jämnt färgade.
    7. Garnera tårtan med mandeln och apelsinmarmeladskivor.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Irene_DA 18 december 2009

    Min son skulle sälja kakor i lärarrummet och bad mig om hjälp. Vi enades om den här kakan men då det är lättare att dela upp "rättvist" om man gör muffins så gjorde vi det och bakelserna gick åt första dagen ... stor succé! Det blev 30 stycken i stora formar.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben