Lufsa

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

En variant på ett recept som sägs komma från Sandviks kvarn på Öland.

Ingredienser

  • 8 stora råa potatisar (ca 1 kg)
  • 2,5 dl mjölk
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 500 g rimmat sidfläsk
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Blanda mjölet med lite av mjölken till en klumpfri smet, tillsätt resten av mjölken och ägget och blanda till en jämn smet. Låt stå i 30 minuter.
    2. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och riv potatisen grovt. Lägg i durkslag och pressa ur eventuell vätska. Blanda med smeten, salta och peppra. Fördela smeten jämnt i en smord och mjölad långpanna.
    3. Skär sidfläsket i 1 cm tjocka skivor och lägg det tätt i rader ovanpå potatissmeten. Grädda i ca 1 timme i mitten av ugnen.
    4. Servera med lingonsylt. Ölänningar använder dessutom gärna grädde eller skirat smör - precis som till kroppkakor.

    Liknande recept

    5
    1 h
    4
    1
    4.6
    8
    9

    Kommentarer (1)

    saxa 30 oktober 2012

    Inget extra ordinärt men mycket god vardags mat, görs nog igen

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben