En variant på ett recept som sägs komma från Sandviks kvarn på Öland.
Ingredienser
8 stora råa potatisar (ca 1 kg)
2,5 dl mjölk
2 dl vetemjöl
1 ägg
500 g rimmat sidfläsk
Salt
Svartpeppar
Instruktioner
Blanda mjölet med lite av mjölken till en klumpfri smet, tillsätt resten av mjölken och ägget och blanda till en jämn smet. Låt stå i 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. Skala och riv potatisen grovt. Lägg i durkslag och pressa ur eventuell vätska. Blanda med smeten, salta och peppra. Fördela smeten jämnt i en smord och mjölad långpanna.
Skär sidfläsket i 1 cm tjocka skivor och lägg det tätt i rader ovanpå potatissmeten. Grädda i ca 1 timme i mitten av ugnen.
Servera med lingonsylt. Ölänningar använder dessutom gärna grädde eller skirat smör - precis som till kroppkakor.
Inget extra ordinärt men mycket god vardags mat, görs nog igen