Lyxlufsa med skinka och fläsk

Serverar: 4-6 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

En lite lyxigare och matigare variant av Öländsk lufsa. Ett sätt att ta tillvara på överbliven julskinka eller helgskinka. Går mycket bra att frysa.

Ingredienser

  • 1 kg potatis
  • 500-600 g rimmat sidfläsk
  • 250 g kokt rimmad skinka
  • 1 gul lök (100 g)
  • 3 dl vetemjöl
  • 1½ dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 ägg
  • Salt
  • Svartpeppar (grovmald)
  • Instruktioner

    Blanda mjöl och mjölk till en klumpfri smet. Tillsätt grädde och ägg, vispa helt slätt och låt vila medan ni gör resten. Skala och grovriv potatis och gul lök. Skär sidfläsket i 1 centimeters skivor. Skär skinkan i 2 centimeters kuber. Sätt ugnen på 225 grader och smörj en ugnsform väl. Blanda ner potatis, lök och skinkan i smeten. Rör om väl och smaka av med salt och svartpeppar. Bred ut smeten i formen och jämna till ytan. Lägg sidfläsket tätt ihop över hela formen. Grädda en fals under mitt av ugnen i ca 60-70 minuter. Servera gärna med lingonsylt.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben