En lättlagad Öländsk potatisrätt. Receptet kommer från Sandviks kvarn där det satt brevid dörren (tror det var 2000 eller 2001).
Ingredienser
ca 2 kg potatis (ungefär 15 stora)
1 kg rimmat fläsk i skivor (ca 16 st)
5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
1 st ägg
Instruktioner
- Riv potatisen.
Blanda mjölk, vetemjöl och ägget till en smet och blanda ner den rivna potatisen i äggsmeten.
Smörj och mjöla en långpanna. Häll i smeten. Täck med fläskskivorna.
Grädda i ca 250 grader ungefär 1 timme.
- Äts med lingonsylt.
Liknande recept
Kommentarer (9)
2000 var jag där och då satt det där. Tack! Jag har slarvat bort receptet.
Alla borde någon gång besöka Öland och Byxelkrook, Vilket härligt ställe
Alla borde någon gång besöka Öland och Byxelkrook, Vilket härligt ställe
Har varit där och ätit 2 gånger när jag varit på öland. Mysigt, och vilken god mat. Beställer tallriken med blandade öländska rätter, bland annat lufsa. Kul att jag hitta receptet här :-) ska prova göra rätten nästa vecka.
jag tycker mycket om lufsa och även öländska kroppkakor. jag är född på Öland och många av mina norrländska vänner tycker om kroppkakorna från "min ö".
äntligen en riktig öländsk rätt med mersmak
äntligen en riktig öländsk rätt med mersmak
Jessika tack för detta recept En före detta ölänning 2011-01-19
Det här var riktigt gott:) Jag åt Lufsa i somras på Öland men den här var mycket godare.