Lyxig blåbärskaka i långpanna

Serverar: 25-30 portioner

Saftig sockerkaksbotten, blåbärsfyllning och en smultopping, gör denna blåbärskaka extra lyxig. Passar bra både till fikat och till efterrätt.

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 1 dl socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1-2 msk vatten
  • Smuldeg
  • 100 g smör
  • ½ dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 dl havregryn
  • Fyllning
  • 225 g blåbär, färska eller frysta
  • 2 msk socker
  • 1 msk majsstärkelse eller potatismjöl
  • Servering
  • Vaniljglass eller vaniljsås
  • Instruktioner

    1. Skär smöret i tärningar och blanda med socker. Tillsätt mjöl och blanda till en smulig deg. Blanda i vatten och arbeta ihop till en deg. Lägg i plastpåse och låt vila i kylen 30 minuter.
    2. Blanda ihop alla ingredienser till smuldegen.
    3. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg ett bakplåtspapper i en liten långpanna, ca 25x30 cm.
    4. Tryck ut degen i bottnen på formen. Blanda blåbär, socker och majsstärkelse eller potatismjöl och fördela över bottnen. Strö över smuldegen.
    5. Grädda mitt i ugnen 25-30 minuter tills kakan börjar bli gyllenbrun. Servera kakan ljummen eller kall med vaniljglass eller vaniljsås.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben