Lyxig blåbärskaka i långpanna
Serverar: 25-30 portioner
Saftig sockerkaksbotten, blåbärsfyllning och en smultopping, gör denna blåbärskaka extra lyxig. Passar bra både till fikat och till efterrätt.
Ingredienser
150 g smör
1 dl socker
3 dl vetemjöl
1-2 msk vatten
Smuldeg
100 g smör
½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 dl vetemjöl
2 dl havregryn
Fyllning
225 g blåbär, färska eller frysta
2 msk socker
1 msk majsstärkelse eller potatismjöl
Servering
Vaniljglass eller vaniljsås
Instruktioner
- Skär smöret i tärningar och blanda med socker. Tillsätt mjöl och blanda till en smulig deg. Blanda i vatten och arbeta ihop till en deg. Lägg i plastpåse och låt vila i kylen 30 minuter.
- Blanda ihop alla ingredienser till smuldegen.
- Sätt ugnen på 175 grader. Lägg ett bakplåtspapper i en liten långpanna, ca 25x30 cm.
- Tryck ut degen i bottnen på formen. Blanda blåbär, socker och majsstärkelse eller potatismjöl och fördela över bottnen. Strö över smuldegen.
- Grädda mitt i ugnen 25-30 minuter tills kakan börjar bli gyllenbrun. Servera kakan ljummen eller kall med vaniljglass eller vaniljsås.
Liknande recept
Kommentarer (0)