Blåbärskaka i långpanna

En festlig bärbaka med en sockerkaksbotten, ostkräm som fyllning och massor av blåbär på toppen. Blåbären kan bytas mot vinbär eller björnbär. Blir 25-30 bitar.

Ingredienser

  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 1/2 dl råsocker
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 3 ägg
  • Fyllning
  • 400 g Philadelphia cream cheese
  • 2 portionspåsar Marzan vaniljsås, för kokning
  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 1 liter rensade blåbär
  • Garnering
  • Ev blåbär eller andra färska bär
  • Florsocker
  • Instruktioner

    1. Ugn 175º.
    2. Klä en liten långpanna, cirka 25x35 cm med bakplåtspapper.
    3. Blanda vetemjöl, bakpulver, vanilj- och råsocker i en skål. Tillsätt smör och ägg och arbeta samman till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylskåp i 30 minuter.
    4. Tryck eller kavla ut degen i långpannan. Förgrädda mitt i ugnen i 15 minuter.
    5. Blanda samman ost och marsanpulver till fyllningen. Vispa grädde och socker till fast skum och vänd ner i ostblandningen. Bred ut ostkrämen på den förgräddade bottnen. Strö över blåbär.
    6. Grädda i ytterligare 20-25 minuter. Låt svalna. Skär kakan i rutor. Strö ev över mera bär och dofta över florsocker vid serveringen.

    Liknande recept

    Kommentarer (7)

    kattis63 5 augusti 2008

    Jättegott! Gjorde den hos mamma o pappa och det uppskattades. Speciellt pappa gillar sötsaker på blåbär. Den kommer jag att göra flera gånger. Kram/ Katarina

    SEAbjrpn 8 augusti 2008

    Denna verkar ju goood! Måste göras till helgen. KramSEA

    Lindbergskan 14 augusti 2008

    Vilken god kaka!!! Den såg ut och smakade som om den kom från finaste kondotoriet i stan! Tack för ett recept som kommer att bakas ofta!

    Judith 29 december 2008

    Smaskig kaka!

    mejolina 9 februari 2009

    Visst var den god men inte värt besväret tycker jag, sorry, men lite väl krånglig.

    ewie 26 juli 2009

    Går den att frysa??

    zonale 20 juni 2011

    Lättbakad och mycket god, kan verkligen rekommenderas!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben