Lyxig drömrulle

Serverar: 8 portioner

Denna ljuvliga rulle överaskar dig med smaker av kaffe, choklad och Tia Maria, en likör som är en är en Jamaicansk kaffelikör med mild kaffe och chokladsmak. När du vill servera det "lilla extra" till kaffet. Den är värd att väntas på.

Ingredienser

  • 4 ägg
  • 115 g socker
  • 115 g mörk choklad
  • 1 tsk pulverkaffe utrörd i 2 msk hett vatten
  • Fyllning
  • 2 1/2 dl grädde
  • 140 g vit choklad
  • 3 msk Tia Maria
  • Dekoration
  • Florsocker
  • Kakaopulver
  • Instruktioner

    1. Smält den mörka chokladen över vattenbad och låt den svalna. Rör ut pulverkaffet i 2 msk hett vatten och låt det svalna. Separera äggen och lägg vitorna i en ren gärna glasskål och äggulorna i en annan.
    2. Sätt ugnen på 180 grader. Klä en 23 x 33 cm stor långpanna med bakplåtspapper som du penslat med smält smör.
    3. Vispa äggulor och sockret ljust och pösigt. Vänd försiktigt ner den smältna chokladen och kaffet.
    4. Vispa vitorna till ett hårt skum. Vänd försiktigt ner äggviteskumet i ägg och chokladblandningen. Bred ut den på bakplåtspappret i formen och grädda sedan kakan i ca 15-20 min eller tills den känns torr.
    5. Täck kakan med en fuktig kökshanduk och låt den ligga i formen i 8 timmar eller gärna över natten.
    6. Gör fyllningen medans kakan gräddas.
    7. Hetta upp vipsgrädden så att den NÄSTAN kokar. Hacka chokladen grovt i en matberedare. Låt motorn vara igång och häll ner grädden. Mixa till en slät kräm. Rör ner Tia Marian. Häll upp i en skål och låt krämen kallna. Täck skålen men plastfolie och ställ in den i kylen i 8 timmar eller över natten.
    8. Rulla ihop rullen så här:
    9. Vispa choklad-grädden till ett mjukt skum. Lägg ett ark smörpapper (större än kakan) på arbetsbänken och sikta på lite florsocker. Stjälp upp kakan på pappret och dra bort bakplåtpappret. Bred på choklad-grädd krämen över kakan och rulla ihop den från kortsidan närmast mot dig. Lägg rullen med skarven neråt på ett fat. Ställ in den i kylen så att fyllningen stelna i ca 2 timmar. Ta ut rullen och pudra över kakao och florsocker växelvis.

    Liknande recept

    Kommentarer (6)

    elvisfreaket 4 november 2008

    Jag undrar.. Skall man inte börja med att göra fyllningen först... Den skall ju stå i kylen i 8 timmar eller över natten???

    Lolan 4 november 2008

    Hej.. Jag har ändrat arbetsordningen så receptet blir lättare att tyda. Om du läser om beskrivningen nu så ser du säkert att även chokladkakan skall vila i 8 tim precis som fyllningen.. Men jag lovar, den är värd att vänta på..

    elvisfreaket 5 november 2008

    En jättegod rullltårta.. Tack för receptet

    Krantzan75 11 november 2008

    Hej Denna kaka låter jättegod. Men jag undrar: Vad är Tia Maria?

    Krantzan75 11 november 2008

    Hej igen Ursäkta mig men hade jag bara läst ordentligt från början så hade jag inte behövt fråga. Såå, nu e de bara till att inhandla ingredienser och börja baka :)

    Lolan 11 november 2008

    Lycka till Pandy.. Hoppas du gillar den..

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben