Lyxig havspizza

Serverar: 4 portioner

De grönskaliga musslorna som ingår i pizzan, köper du oftast styckvis i fiskdisken.

Ingredienser

  • Pizzadeg
  • 25 g jäst
  • 2½ dl ljummet vatten
  • 2 msk olivolja
  • ½ tsk salt
  • 6-7 dl vetemjöl
  • Basilikasås
  • 1½ kruka färsk basilika
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • Rrivet skal av ½ citron
  • 1 msk pressad citron
  • ½ dl olivolja
  • 1 krm salt
  • 1-2 krm svartpeppar
  • Fyllning
  • 4 grönskaliga musslor
  • 8 pilgrimsmusslor
  • 6-8 scampi
  • 20 småbläkfiskar (baby octopus)
  • 150 g halverade cocktailtomater
  • 1 grillad inlagd paprika (Zeta peperoni grilati)
  • 4-5 strimlade salladslökar
  • 125 g smulad fetaost
  • 150 g grovt riven mozzarella
  • Instruktioner

    1. Pizzadeg: Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i det ljumma vattnet. Blanda ner olivolja och salt och arbeta ner mjöl lite i sender till en smidig deg som släpper bunkens kanter. Täck med bakduk och ställ att jäsa ca 30 min.
    2. Basilikasås: Blanda i en mixer basilika, vitlök, citronskal och citronsaft och kör några sekunder. Tillsätt olja lite i taget under gång till en jämn grön massa. Smaka av med salt och peppar.
    3. Pizzorna: Sätt ugnen på 250 grader och sätt samtidigt in en plåt så att den blir het. Ta upp pizzadegen och dela den i 4 lika delar. Kavla ut dem till rundlar eller ovaler så pass stora att de får plats 2 i taget på plåten.
    4. Lägg pizzabottnarna på bakplåtspapper och bred först ut ett jämt lager basilikasås på varje botten. Fördela sedan fyllningen med fetaost och mozzarella överst
    5. Ta ut den heta ugnsplåten och hasa eller lyft försiktigt över bakplåtspapperet med pizzorna till den. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Gör samma sak med de andra 2 pizzorna på bakplåtspapper.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben