Lyxig mandeltårta

Serverar: 8-10 portioner

Rik chokladsmak och ljuvligt kladdig konsistens. Så ska den vara, kladdkakan som är vår stora favorit sedan minst 20 år tillbaka. En av "hemligheterna" bakom en riktigt god kladdkaka är att den oftast inte innehåller bakpulver.

Ingredienser

  • 400 g mandelmassa
  • 4 ägg
  • 50 g smör
  • ½ dl kakaopulver
  • ½ dl grand marnier eller koncentrerad apelsinjuice
  • Glasyr
  • 150 g mörk blockchoklad
  • 25 g smör
  • 1 dl vispgrädde
  • Garnering
  • 50 g flagad mandel
  • Säsongen frukt och bär
  • 2 tsk florsocker
  • Instruktioner

    1. Riv mandelmassan. Blanda den med äggen.
    2. Smält smöret. Blanda ner kakaopulver. Rör ner smörblandningen i mandelsmeten.
    3. Kläm fast ett bakpapper i botten av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Häll i smeten. Grädda mitt i ugnen i 200 grader ca 20 minuter. Skeda över likör eller juice och låt kakan svalna.
    4. Glasyr: Bryt chokladen i mindre bitar. Blanda choklad med smör och grädde i en kastrull. Hetta upp chokladen och låt sjuda under omrörning till en jämn smet. Låt svalna. Bred glasyren ovanpå och runt kakans kant.
    5. Garnering: Rosta mandeln i en torr, het stekpanna. Skaka pannan under tiden så att mandeln inte blir bränd. Låt svalna. Strö mandeln över tårtan, lägg på frukt eller bär och dofta över lite florsocker.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben