Lyxig päronpaj

Serverar: 5-6 portioner

Du kan byta ut de färska päronen mot en stor burk konserverade.

Ingredienser

  • 4 mogna päron
  • Sockerlag
  • 4 dl vatten
  • 2 dl socker
  • Pajdeg
  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g kallt smör eller margarin
  • 2-3 msk vatten
  • Fyllning
  • 100 g smör eller margarin
  • 1 dl socker
  • 3 ägg
  • 1 hg skalad malen sötmandel
  • 4 skalade malda bittermandlar
  • 1 msk vetemjöl
  • mandelspån
  • Instruktioner

    Ugn: 200 grader. Koka sockerlagen några minuter. Kärna ur, skala och halvera päronen. Lägg päronhalvorna i lagen och koka tills de är mjuka. Tiden beror på hur hårda päronen är. Låt dem rinna av. Degen: Smula fettet i mjölet, tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen. Kläm ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Låt den stå kallt ca 30 minuter. Förgrädda den ca 10 minuter. Fyllningen: Rör fett och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget och rör kraftigt. Blanda ner mandel och mjöl. Lägg päronen med den kupiga sidan upp i det förgräddade pajskalet. Bred över mandelsmeten, strö på mandelspån och grädda ca 35 minuter mitt i ugnen. Servera pajen ljummen eller kall med en klick glass eller grädde.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben