Serverar: 5-6 portioner
Du kan byta ut de färska päronen mot en stor burk konserverade.
Ugn: 200 grader. Koka sockerlagen några minuter. Kärna ur, skala och halvera päronen. Lägg päronhalvorna i lagen och koka tills de är mjuka. Tiden beror på hur hårda päronen är. Låt dem rinna av. Degen: Smula fettet i mjölet, tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen. Kläm ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Låt den stå kallt ca 30 minuter. Förgrädda den ca 10 minuter. Fyllningen: Rör fett och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget och rör kraftigt. Blanda ner mandel och mjöl. Lägg päronen med den kupiga sidan upp i det förgräddade pajskalet. Bred över mandelsmeten, strö på mandelspån och grädda ca 35 minuter mitt i ugnen. Servera pajen ljummen eller kall med en klick glass eller grädde.