En läcker tårta med vit chokladmousse, rabarberpuré, smörkräm och marsipantäcke.
Överbliven marsipan kan färgas och formas till rosor att dekorera tårtan med.
Ingredienser
4 ägg
4 dl socker
100 g smör
3 dl mjölk
3 tsk bakpulver
6 dl vetemjöl
Rabarberpuré
2 dl rabarber, tärnad
½ dl socker
1 msk potatismjöl
Vit chokladmousse
2 gelatinblad
2 dl vispgrädde
200 g vit choklad
Smörkräm
½ dl vatten
150 g smör, rumsvarmt
3 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
Montering och garnering
2 dl rabarberpuré
2 dl vit chokladmousse
1 dl jordgubbssylt
500 g vit marsipan
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra och bröa en form, ca 16 cm i diameter.
- Botten:
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Smält smöret och låt det svalna. Tillsätt mjölk och det avsvalnade smöret i äggblandningen. Blanda bakpulver och mjöl och vänd ner det i smeten. Häll smeten i formen och grädda bottnen mitt i ugnen i 35-40 minuter. Låt den svalna.
- Rabarberpuré:
Koka ihop rabarber och socker. Rör om tills rabarbern mjuknat. Mixa blandningen i en matberedare. Tillsätt potatismjölet och rör om. Låt purén svalna.
- Vit chokladmousse:
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Vispa grädden lagom fast. Smält chokladen över vattenbad och låt den svalna. Rör försiktigt ner den i grädden. Krama vattnet ur gelatinbladen och smält dem i en kastrull under omrörning. Låt gelatinet svalna lite och rör försiktigt ner det i chokladblandningen. Ställ moussen i kylen tills den har stelnat, i ca 2 timmar.
- Smörkräm:
Koka upp vattnet. Vispa smör, flor- och vaniljsocker till en smet. Häll i lite vatten i taget under konstant vispning tills krämen blir jämn. Tillsätt mer florsocker om den blir för kletig.
- Montering:
Dela bottnen i tre delar. Bred ut ett jämnt lager puré och mousse på den första bottnen. Lägg på den andra bottnen och bred på jordgubbssylten. Lägg på den sista bottnen och täck tårtan med plastfolie. Låt den stå i kylskåp i 2 timmar.
- Ta ut tårtan och bred på smörkrämen jämnt runt om. Ställ den i kylen i ca 1 timme. Kavla ut marsipanen i en tunn cirkel som är större än tårtan. Strö ut florsocker under marsipanen så att den inte fastnar. Lägg marsipanen på tårtan. Skär bort överflödig marsipan.
Liknande recept
Kommentarer (0)