Jättegod soppa som passar både till förrätt och huvudrätt!
Ingredienser
500 g oskalade räkor
½ gul lök
½ mindre morot
1 knippe persilja
4 msk tomatpuré
1 ½ fiskbuljongtärning (kan bytas mot grönsaksbuljong)
2 dl vatten
2 dl sherry
5-6 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
½ krm cayennepeppar
½ tsk salt
Ska man verkligen inte använda räkorna i soppan...?
Nu har inte jag provat receptet men räkor brukar man ha i allra sist eftersom dom blir sega om dom får koka för länge. Så mitt tips är att ha i räkorna efter att du smakat av med salt och peppar, precis innan serveringen så att räkorna hinner blir varma bara.
Det påminner om ett recept ur Göran Hellblads (?) fiskkokbok, men där använder man en kapsyl konjak och 2 dl vitt torrt vin (ett glas i kocken, ett glas i soppan...) istället för sherry. Nej, räkorna ska läggas i botten på sopptallriken och sen slår man soppan över. Egentligen behövs inte räkorna alls eftersom skalen gett en alldeles fantastisk räksmak. En soppa att rekommendera!!!! Perfekt till nyår.
Räkorna lägger jag i på slutet då jag ska hälla upp soppan i tallrikarna alltså jag kokar inte med dom utan de ska bara bli varma :) har inte ens tänkt på att jag inte skrivit med att man ska ha i räkorna, redigerar på en gång! tack för kommentarerna..
Jag och sonen (6 år) älskade soppan. Jag använde chiliolja, cherryn hoppade jag över.