Lyxig tournedos

Serverar: 4 portioner

Serveras med fördel som en elegant liten vickning. Har du inte murklor, byt ut dem mot annan svamp, t.ex. kantareller eller karl johan. Bjuds den som huvudrätt, kan man utesluta brödet och bjuda bakad potatis eller ristimbal till, eller varför inte både och...

Ingredienser

  • 4 bitar oxfilé, ca 175 g/st
  • 1 liten gul lök
  • 200 g champinjoner, färska skivade
  • 1 burk murklor, ca 200 g
  • Salt
  • Peppar
  • 2 1/2 dl torrt vitt vin
  • 2 dl nötbuljong
  • 1 msk tomatpuré
  • 3 dl vispgrädde
  • 4 skivor vitt formbröd
  • 2 gröna äpplen
  • Smör att steka i
  • Instruktioner

    1. Hacka löken, skiva champinjonerna. Fräs lök och all svampen i lite smör i en kastrull. Späd med vin och buljong och koka ihop tills ca 2/3 kvarstår. Späd med grädden och rör ner tomatpurén. Småkoka tills såsen tjocknar och smaka av den med salt och peppar.
    2. Krydda köttet med salt och peppar. Stek det med matfett tills det är lagom genomstekt efter din smak. Håll varmt.
    3. Kantskär brödet och skär fyra stora skivor av äpplena med skalet kvar. Stek bröd och äppelskivor med lite matfett på medelvärme. Lägg brödet på serveringsfat, täck med äppelskivorna och toppa med köttet. Slå het sås över och servera. Grönsallad är gott till.
    4. Tips! Vill man kan man även servera en bakad potatis med smörfyllning eller en ristimbal till.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben