Lyxiga mockabiskiver med kaffelikör
Grundreceptet är skapat av Jennie Elmerfors, chefskonditor på Gateau. En minivariant av en klassisk mandelbotten med en len smörkräm som fullkomligt smälter i munnen. Smaksättningen är min egen sammansättning.
Kan förvaras tätt förslutna i kylskåp högst en vecka och går även att frysa i några dagar under plast och sedan bara ta fram dem och doppa i choklad och dekorera.
Ingredienser
Mandelbotten
200 g mandelmassa
4/5 dl strösocker
2 äggvitor
4-5 droppar moccaessens
Smörkräm
75 g kokosfett
1/3 dl kallt vatten
1/2 dl strösocker
75 g osaltat smör, rumstempererat
2 äggulor
100 g mörk choklad (30 g till smörkräm + 70 g till doppning)
3/4 dl Cafetino
Instruktioner
- Mandelbotten:
Blanda mandelmassa och socker i en skål. Tillsätt äggvitan, lite i taget så det inte blir klumpar.
- Spritsa ut små rundlar (ca 2 cm diam) på en plåt med bakplåtspapper.
- Baka i 180 grader i ca 12 minuter (de ska bli lite gyllenbruna). Öppna ej ugnsluckan under tiden, de kan lätt sjunka ihop och bli platta då. Låt svalna.
- Lossa dem från pappret och lägg dem vända på en bricka. Ett tips är att ställa in bottnarna några minuter i frysen om de inte lossnar från pappret.
- Smörkräm:
Smält kokosfettet. Blanda vatten och socker i en bunke och tillsätt det ljumma kokosfettet.
- Vispa med elvisp på hög hastighet tills det blir vitt. Tillsätt därefter smöret och vispa upp ytterligare.
- Smält chokladen i vattenbad och tillsätt därefter chokladen och äggulorna med de övriga ingredienserna. Blanda försiktigt så det inte skär sig.
- Sist av allt, smaksätt med Cafetiono (eller annan kaffelikör). Spritsa eller bred krämen direkt på mandelbottnarna.
- Kyl dem tills de stelnat (går även bra att ha i frysen en stund). Hit kan du förbereda biskvierna om du vill frysa in dem.
- Chokladtoppen:
Smält chokladen och doppa därefter toppen av biskvin. Precis innan chokladen stelnar kan man lägga på lite bladguld som pricken över i:et.
Liknande recept
Kommentarer (0)