Lyxiga mockabiskiver med kaffelikör

Grundreceptet är skapat av Jennie Elmerfors, chefskonditor på Gateau. En minivariant av en klassisk mandelbotten med en len smörkräm som fullkomligt smälter i munnen. Smaksättningen är min egen sammansättning. Kan förvaras tätt förslutna i kylskåp högst en vecka och går även att frysa i några dagar under plast och sedan bara ta fram dem och doppa i choklad och dekorera.

Ingredienser

  • Mandelbotten
  • 200 g mandelmassa
  • 4/5 dl strösocker
  • 2 äggvitor
  • 4-5 droppar moccaessens
  • Smörkräm
  • 75 g kokosfett
  • 1/3 dl kallt vatten
  • 1/2 dl strösocker
  • 75 g osaltat smör, rumstempererat
  • 2 äggulor
  • 100 g mörk choklad (30 g till smörkräm + 70 g till doppning)
  • 3/4 dl Cafetino
  • Instruktioner

    1. Mandelbotten: Blanda mandelmassa och socker i en skål. Tillsätt äggvitan, lite i taget så det inte blir klumpar.
    2. Spritsa ut små rundlar (ca 2 cm diam) på en plåt med bakplåtspapper.
    3. Baka i 180 grader i ca 12 minuter (de ska bli lite gyllenbruna). Öppna ej ugnsluckan under tiden, de kan lätt sjunka ihop och bli platta då. Låt svalna.
    4. Lossa dem från pappret och lägg dem vända på en bricka. Ett tips är att ställa in bottnarna några minuter i frysen om de inte lossnar från pappret.
    5. Smörkräm: Smält kokosfettet. Blanda vatten och socker i en bunke och tillsätt det ljumma kokosfettet.
    6. Vispa med elvisp på hög hastighet tills det blir vitt. Tillsätt därefter smöret och vispa upp ytterligare.
    7. Smält chokladen i vattenbad och tillsätt därefter chokladen och äggulorna med de övriga ingredienserna. Blanda försiktigt så det inte skär sig.
    8. Sist av allt, smaksätt med Cafetiono (eller annan kaffelikör). Spritsa eller bred krämen direkt på mandelbottnarna.
    9. Kyl dem tills de stelnat (går även bra att ha i frysen en stund). Hit kan du förbereda biskvierna om du vill frysa in dem.
    10. Chokladtoppen: Smält chokladen och doppa därefter toppen av biskvin. Precis innan chokladen stelnar kan man lägga på lite bladguld som pricken över i:et.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben