Makroner till glögg eller te
Serverar: 12-15 portioner
Först tummar man ut degen i formarna. Sen fyller vi med den goda smeten, gräddar medan vi äter något gott. Och värmer glöggen medan kakorna svalnar. Mumsigt!!!
De går utmärkt att spara flera dagar.
Bakas i t ex muffinsformar eller pastejformar, men ej för stora - kakorna är härligt mäktiga.
Ingredienser
Mördeg
3 dl ( 180 g) vetemjöl
150 g smör
1 dl florsocker
Bakformar
Fyllning
100 g mandelmassa
50 g smör
1 ägg
½ dl farinsocker
1 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ dl filmjölk
½ dl russin
50 g ( 1 påse) kakfyllning
½ dl hackade nötkärnor
1 ½ tsk pepparkakskryddor
Garnering
Ev mandelspån
Ev florsocker
Instruktioner
- Hacka samman vetemjöl, smör och florsocker till en deg. Rulla ihop degen och lägg kallt i plastfolie i ett par timmar.
- Sätt ugnen på 175°. Skär degen i mindre bitar och tryck ut dem i formarna. Grädda i ca 4 minuter mitt i ugnen.
- Riv mandelmassan på rivjärn eller i matberedare. Blanda i det rumsvarma smöret. Rör i ägget och resten av ingredienserna och blanda väl.
- Fyll skalen till ca 3/4 med mandelblandningen, strö ev. över mandelspånen.
- Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter. Låt svalna på galler. Strö ev. på florsockret precis före servering.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Öh...vad menas med 50 g kakfyllning?